星期日去咗西环海旁兜风,三月竟然都仲咁大风,真系吓亲呢。咁嘅天气我哋散咗几分钟步后,都系决定早啲食饭好过🙈。我哋去咗帮衬「党99」,皆因被佢型格嘅装修吸引住。呢度作为一间酒吧餐厅,环境相当舒服,无过于嘈杂嘅音乐,亦冇乌烟瘴气,适合一班人倾计饮下嘢,好放松👍。话明系酒吧,呢度当然提供各式各样嘅饮品酒水🍻。而食物方面偏向系轻食类,例如日式串烧同炸物等,选择都几多嘅。价钱中等啦,唔算特别平或贵。食物即叫即整,但上菜速度都好快,时间控制得好好👏,有时食串烧要等劲耐真系无瘾啰。睇个样都知啲串烧烧得好靓,因为唔会干争争。安格斯牛扒($138/100g),🥩牛扒系唯一一样唔系串烧类嘅肉肉,净系呢块牛扒已经值得好评。首先,100g嘅牛扒份量比想像中多,可能关点样切件事啦。斜切牛扒够大件,食落好有好满足。我哋要咗七成熟,所以肉身呈少少粉红色。同时,安格斯牛扒牛味浓郁🐮,加上边位带少少肥膏,味道特别甘香,肉质亦够软嫩。日式牛扒整得好食,其实分分钟仲好味过西式煎牛扒。呢件牛扒用上酱汁调味,将肉汁嘅精华带咗出嚟,但又唔会盖过牛肉本身,好鬼正啊😋,好想配白饭食。野菜天妇罗($58),呢碟天妇罗嘅味道同牛扒一样惊
野菜天妇罗
野菜天妇罗($58),呢碟天妇罗嘅味道同牛扒一样惊艳🍤。杂菜款式虽然只得三款,包括四件蕃薯片🍠、四件冬菇同两件日式青椒仔,但天妇罗出色嘅地方在于个炸浆。炸衣又薄又脆,而且同蔬菜连成一体,唔会甩开各自食,轻轻沾少少盐食已经无得输。我认为三款之中冬菇最好食🍄。
鸡翼($38)以及鸡软骨($26),🐔呢两款鸡嘅代表唔系唔好食,但就比较普通。🍗烧鸡翼有少少干身,味道亦不及港式烧烤整法惹味;🦴鸡软骨大大粒,好脆口,但串烧形式上就只得几粒,唔太够喉。本身我想要炸鸡软骨㗎,但可惜卖哂。
黑豚肉
黑豚肉($36),🐷猪腩肉几时都系咁邪恶,斋睇佢啲脂肪层就知有几多汁。猪腩烧得啱啱好,肉质唔柴之余,肥肥位仲带点微脆,配埋酱汁同芝麻食,完全系一种享受。
芦笋($26)、日本青椒($22)以及牛舌($48),🍢前两种蔬菜串烧就属正常水平啦,面头加咗木鱼碎令佢哋变得无咁单调。牛舌都唔错👅,厚薄适中,肉质亦唔韧,但略嫌偏贵少少。
明太子饭团
明太子饭团($42),食得日式串烧一定唔少得烧饭团🍙,小新话嘅!烧饭团嘅外皮要做到脆身得嚟唔硬,绝对唔容易,好考功夫。呢度嘅饭团过到第一关✅,而第二关就系个调味。好多时饭团都系喺外层涂上酱油就拎去烧,所以中间会无味,但呢个唔同,因为全个饭团都混入咗明太子粒,微辣咸香渗透其中。
Moscow Mule
饮品方面,其实我哋对佢嘅Signature Cocktail🍸几有兴趣,但另外又有几款指定Cocktails做紧Happy Hour买一送一优惠($99),好矛盾唔知点拣好。最终,我哋都系被优惠吸引,要咗Espresso MartiniMoscow Mule。☕️前者嘅咖啡同酒味比例调得恰到好处,唯独系始终觉得咖啡唔太适合夜晚饮。🍋后者𠮶杯就唔同,因为用上青柠同姜味汽水,味道变得清新易入口🌿。
According to 党, Bash is a large party or gala event. The party will not be perfect without you. 你仲唔快啲嚟帮衬🎉?
总括嚟讲,我完全无谂过酒吧嘅食物出品可以咁好食💯,比起大部份日式居酒屋还要高质,今晚简直系开心大发现!如果你好大食或者系想嚟食正餐晚餐的话,就要有心理准备可能嗌多啲先够饱。不过如果你嚟系想小酌一杯,再食少少嘢,你就无嚟错地方,我仲会大大力推介添🌟!
2021-03-21
野菜天妇罗