2025-01-22
🐻收工返归揾饭食,咁啱🐻👩🏻早收工可以推肥🐱行街街,决定揾间pet friendly既餐厅chill下。🐻👩🏻最后拣左系屯门建生的JEP by Involtini,同肥🐱坐室外。🐻JEP餐牌上有个Tasting menu几吸引,有前菜,主食同甜品,我哋再追加左个意粉。点好餐后待应就送上酸种面包同黑麦面包,配自家制黑松露牛油,然后系前菜西西里式八爪鱼,清爽开胃,八爪鱼口感弹牙。🐻主食有松叶蟹甲罗烧蟹膏意大利饭,一上枱就散发香气,待应介绍用昆布汤细煮,味道由外而内加强,先尝原味淡淡昆布味,然后加入烧蟹膏伴食,又有一番风味,最后混合中间的生鹌鹑蛋,多层味道,真系食到🐻👩🏻舔舔脷。🐻再来手造意大利面,西班牙红虾配红虾膏浓汁,红虾煮到七八成熟,保持鲜味又兼顾口感,意大利面韧度十足,配上超浓红虾膏,真系食到停唔到口。🐻甜点系蕃薯蒙布朗配忌廉芝士同焦糖杏仁,摆盘特别优雅,味道唔会太甜,值得一赞。