2009-06-22
劲差!我同老公两个人叫左3样野:咖喱炒蟹,原只菠萝炒饭同泰式烧猪颈肉。首先,咖哩炒蟹好明显系用水烚熟只蟹,再回"WOK"落D咖喱汁到炒两下,如果夸张D可以话根本蟹有蟹自己烚熟,然后再倒番D咖喱汁落去捞两下,D咖喱汁完成冇蟹味,D蟹又完全冇咖喱味,所以好明显D蟹同咖喱一定系分开煮,再加上D蟹冇被炒过既痕迹,所以更加令我觉得佢一定系用水烚熟,好D就同D咖喱一齐煮两下,夸张D极有可以根本冇一齐煮过。仲有D咖喱汁一D都唔香辣同冇咖喱味,只靠D辣油来钓下辣味,D配料如:红椒,洋葱完全唔够,系得青椒最足(青椒系红、黄、青椒之中最平价既一种),仲有只得微暖,一D都唔热!第二样野系泰式猪颈肉,简直不知所谓!首先D肉只得少少咸既味道,我念佢最多只系用盐,糖来调味,其他咩味我都食唔出。D猪颈肉又系似烚熟,不过呢样野就有被烧过既痕迹,我念都有烧过几分钟既。但D肉就真系劲硬同实,好明显系完全OVERCOOKED,仲要系都唔似猪颈肉,因为猪颈肉系有肥有瘦相间,即使OVERCOOKED,D肥既就会变成爽,绝对唔会变做好硬既肉,因为肥果D本身就系肥膏,即使你点煮都唔会变成肉所以佢根本唔似猪颈肉,不过就一定系猪肉架啦
劲差!
第二样野系泰式猪颈肉,简直不知所谓!首先D肉只得少少咸既味道,我念佢最多只系用盐,糖来调味,其他咩味我都食唔出。D猪颈肉又系似烚熟,不过呢样野就有被烧过既痕迹,我念都有烧过几分钟既。但D肉就真系劲硬同实,好明显系完全OVERCOOKED,仲要系都唔似猪颈肉,因为猪颈肉系有肥有瘦相间,即使OVERCOOKED,D肥既就会变成爽,绝对唔会变做好硬既肉,因为肥果D本身就系肥膏,即使你点煮都唔会变成肉所以佢根本唔似猪颈肉,不过就一定系猪肉架啦。佢果D用来点猪肉既泰式汁得果酸同辣,冇甜味,唉!又系唔知佢想点???
最后就系菠萝炒饭,呢个系最冇问题,但亦冇咩特别。系D菠萝呀,提子呀少D LAW,不过又无情情放D甜酸鸡肉同几只虾仔系上面,又唔系炒埋一齐,又系唔知佢想点???不过够热,同埋OK冇唔好食(唔等于好食呀),算最冇问题。
Total: 蟹$138,猪肉(唔系猪颈肉,哈哈) $48, 菠萝饭$68 = $254 + 10% = $279,收少$0.4
埋单时佢地仲送多两张coupon for 下次用, 好似惠顾正价食品满$100,就有7折,不过我系一定唔会再去架啦
我仲搭的士去九龙城既tim呀!真系仆倒去贴钱买难受 ........