2025-01-10
宴•铁板烧位于天后,地理位置优越,除咗方便之余,仲饱览维港景色,如果早少少到仲可以欣赏浪漫嘅日落🌅餐厅嘅食物都系行高尚路线,食材上乘,每一道菜嘅细节都做得好完美。开胃小菜已经有三款,当中我最钟意冲绳水云配松叶蟹肉。水云酸酸地非常开胃,松叶蟹肉好鲜甜,另外京都豆乳豆腐都整得好滑好香豆味,支豆茸栗子都非常有特色。第三度前菜用雪鱼片dip落明太子薯茸,香脆可口好食到停唔到口😋然后就到主菜,不论系淡雪盐及松露油调味嘅九洲真鲷、酱油配深海池鱼、右口鱼,材料都系非常新鲜,好有鱼味,调味亦都系恰到好处,唔会功高盖主。接住落嚟北海道帆立贝亦都系无懈可击,用紫菜汤舖底吸收咗帆立贝嘅精华,又清甜又解腻,帆立贝大大只又新鲜又弹牙,钟意海鲜嘅你一定食过返寻味!然后到一份熟食,淋返龙虾膏落烧龙虾肉,口感丰富鲜甜有咬口,火候刚刚好将龙虾嘅鲜味迫晒出嚟。最后加埋炒饭及野菜,成餐饭又饱又满足~总括而言,成餐饭嘅安排无论系环境、食材等都系回味无穷嘅体验,厨师悉心安排每一道菜嘅调味以及上菜先后次序,生熟亦都拿捏到位。如果想对自己好啲食返餐好,一定要试吓宴•铁板烧!