2019-02-03
2030 浏览
上次做冬饭中伏地拣咗西餐厅, 今次团年拣番日式嘢😛 座落系鸡地唔起眼既角落头, 和菊有一个沉实到过头既门口,😯基本上行过都唔会无端端贡入去, 呢份潜实对比舖头既心思创意, 有住南辕北辙既对比🥰 必须事先声明, 佢系走高端路线, 我亦建议各位去食前必定要订枱留位🤭 舖仔有个8个位, 围住两个铁板炉, 另外有间房仔, 问起先知和菊系元朗开咗两年, 名气无元朗三大OMAKASE咁响, 但同样系高端日式料理, 同铁皇唔一样, 客座同炉既距离唔太远, 伸只手出去已经可以掂到炉面, 一黎已经有温馨提呼送上热茶, 然后开著抽风同铁板炉既轰隆声为完美西日FUSION马拉松拉开序幕😎 第一道上台既刺身, 海老 🦐同甘鲷鱼🐟裙边上枱; 店员解释番甘鲷鱼油份较重, 其他舖头将鱼身部份做刺身, 呢啲边边位就炸起黎做开胃菜; 鱼油香渗出黎混埋WASABI, 仲有鲜嫩虾肉, 暖身感觉开始🔥 然后端上清酒煮白贝汤, 轻淡既清汤, 加埋红绿色海藻将温度慢慢调升, 热量慢慢传到全身肌肉, 能量起动中🌡️ 炉头温度上升, 师傅将一个个铜锅仔放系炉面加热, 另一边箱将啲凡立贝煎香; 解说员话你知, 呢味系和菊既重点菜, 和菊
炉头温度上升, 师傅将一个个铜锅仔放系炉面加热, 另一边箱将啲凡立贝煎香; 解说员话你知, 呢味系和菊既重点菜, 和菊烟熏北海道凡立贝🌼铜做既小锅方边传热, 入面放满菊花同黄糖, 系凡立贝煎香后, 师傅小心咁将个贝放咗入铜锅度熏🤩 熏煮期间, 师傅将岩盐粉变成雪花洒落系黑色碟面, 再将日本直送既鲜菊放上碟面, 仲有个杯DRY MARTINI (误! 系菊花啫喱🤔🤔) 堆砌好, 小心咁将只贝系铜锅搬番上雪面, 呢幅靓昼将成餐饭提速至上山路段🤗
再黎就系鲍鱼🐚讲到明你知唔用牛油, 普通铁板烧系唔系都用牛油贪佢够香, 但解说员再话你知, 佢地炮制既系南非鲍鱼, 因为唔会太薄OVERCOOK, 亦唔驶太厚肯变韧; 师傅用咗昆布做底将鲍鱼离左壳后慢慢煮热, 保住鲜汁; 煮起后配埋海带煮出黎既酱汁同埋橙色鱼子及双色海苔, 个组合将个人入左4波, 加速度提升🦸♀️🦸♀️
另一边, 师傅用布包盖既锅去煎鱼, 解说后先明白, 原来咁样系可以单煎一面鱼, 同埋做到蒸既效果, 布面吸晒啲倒汗水, 唔会影响油煎; 重点系个甘鲷鱼系无去鳞, 煎香既鱼皮同鳞系松脆到不行, 好似将威化饼松开炸脆咁🤯🤯
跟住另一边海鲜龙虾, 师傅耐
性地将龙虾每一面印熟佢, 再慢慢起肉离壳煎香; 抽起黎同法国既ANGEL HAIR煎香既面饼加海胆汁加鱼子, 浓烈组合抢晒每一个味蕾😛
再黎有另一道重口味: 鹅肝, 师傅再一次展现耐性, 慢慢将每一面煎香, 再用叉去试探熟成度, 上枱后跟面包同彩色水果, 薄薄面包盛载住厚厚鹅肝, 咬入口油份爆出黎, 再一次霸道地抢占味蕾; 两道重口味送你上高峰🗻
准备落山前, 以一个平淡
日式沙律, 有甜度高既温室蕃茄, 清爽既水菜, 仲有海苔做既弹牙粉条; 平平淡淡清清口; 小休准备最后直路🏃♂️🏃♀️
师傅询问每位客人和牛🐂熟成要求后再开始表演, 将两块A4和牛, 一变二, 二变四, 四变八咁; 炉既另一边亦都整齐烧起左唔同既时蔬; 烧好后和牛同时蔬仲有岩盐, 鲜WASABI, 海苔同埋蒜片上枱, 唔同既组合我建议大家都试均; 仲有粒磨菇好大惊喜, 个啲汁留番系菇中间👍👍
黎到尾声, 倒数阶段, 先黎个用之前龙虾壳肉淆出黎既鲜汤, 再加埋蟹羔🦀蟹肉🦀炒饭, 睇住师傅不停兜起啲饭, 印平, 再兜起, 细心将每粒饭都平均受热, 确保佢哋唔会痴埋一齐 饭汤同埋渍物推送我到望到终点👋👋
黎到终点, 有爽甜既哈蜜瓜🍈同埋杮, 哈蜜瓜有人嫌唔够甜, 但我觉得啱啱好, 终点都显示到店家拣食材既用心
餐饭一啲都唔平, 四位数一个人🤑🤑(必须要提番, 我哋系四个人嗌两个餐, 所以上述既款系两个餐既) 但系元朗竟然有咁有心思既店舖❤️🧡💛佢系每道菜都有拣过只碟, 务求堆出最美画面, 然后每一个小节都希望呈现出最完美既味道同卖相, 呢份心思创意; 我估佢好快可以超越三大OMAKASE 成为元朗高端食肆代表👍👍