2022-10-05 2464 浏览
湾仔生记饭店系我定期要回味嘅餐厅之一,位置方便,有时即庆约朋友都唔驶咁难就地点。今日就一行三人又嚟翻寻味,嚟到大厦门口仍然放住米芝莲推介嘅招牌今次星期五去到仍然好多客人,好彩仲有张台但就要上二楼。今晚嚟到原本谂住一定叫焗鱼肠,次次嚟都必食,但今次竟然话要预订先有,有啲失望,咁唯有试吓新嘢啦。我哋叫咗份前菜炸鱼皮、生炒骨、椒盐鲜鱿同豆鼓鸡。炸鱼皮(4/5)鱼皮炸到好脆口,甚至有啲硬,但非常香口,送酒一流。生炒骨(4/5)平时食开咕噜肉,亦都系生记招牌菜,今次试食生炒骨,认真讲句,下次都系叫返咕噜肉算,味道其实无咩分别,但啲肉质有唔同,啲排骨过咗火喉就有啲韧,都系咕噜肉用梅头好食啲椒盐鲜鱿(5/5)老实讲,平时嚟生记真系好少食,朋友想叫啲炸嘢送酒就叫咗,估唔到炸得咁酥香,炸粉薄薄哋唔会成口脆浆,非常好味豆豉鸡(5/5)平时炸子鸡已经攞满分💯,点知今日俾个侍应说一说叫咗豆豉鸡简直系一个升华,鸡肉油爆得啱啱好,鸡肉非常滑身,豆豉味好出,下次嚟一定要再叫

炸鱼皮(4/5)
鱼皮炸到好脆口,甚至有啲硬,但非常香口,送酒一流。
炸鱼皮

生炒骨(4/5)
生炒骨

椒盐鲜鱿(5/5)
椒盐鲜鱿

豆豉鸡(5/5)
豆鼓鸡

2022-09-23