2016-11-13 2507 浏览
嚟东宝食饭记住要一早打电话去订枱,唔系嘅话就会好似我哋咁要等成一头半个钟先至有位。晚上餐厅座无虚席, 四周围都相当嘈吵,非常热闹。 中英日文对照嘅餐牌选择十分繁多, 有成几百款菜式,令人眼花缭乱,我哋好唔容易先拣到几款心水菜式。首先就有菜名充满着'邪恶'色彩嘅败家仔炒饭。 但是分量和用料一点也不邪恶,洒在面头嘅瑶柱丝好多, 几乎每一口都可以吃到虾肉和带子, 整个炒饭炒得恰到好处,食落一D都唔会觉得油腻,味道和囗感刚好。 这碟炒饭起码足够四个人吃, 而且可以吃得很饱呢!接着点嘅啫啫鸡煲火喉相当十足, 上菜时啫啫声响,散发出一阵阵充满著烧烤味嘅白烟,令人食指大动。鸡肉口感肥美,又炆得入味, 唯一不好的地方只是味道有一点儿咸, 整体上还不错。最后一道一定要推介嘅系蟹粥,香滑嘅粥底加入螃蟹, 味道相当清甜。 蟹嘅肉质很丰厚和新鲜,还带着一层层嘅蟹膏,这可算是我吃过最好吃嘅一道蟹粥。虽然食物质素相当好,但环境就不是所有人都能够接受。到了八时多,食店便会大开喇叭播歌,而一大班食客继而闻歌起舞,情绪十分高涨,吵耳得很。假如你喜欢热闹,这当然没有什么大问题,而且更可以融入其中。然而你希望找个比较静嘅环

败家子炒饭
啫啫鸡煲
虽然食物质素相当好,但环境就不是所有人都能够接受。到了八时多,食店便会大开喇叭播歌,而一大班食客继而闻歌起舞,情绪十分高涨,吵耳得很。假如你喜欢热闹,这当然没有什么大问题,而且更可以融入其中。然而你希望找个比较静嘅环境倾计,东宝绝不是一个理想嘅选择。
2016-10-06
败家子炒饭