2018-09-07 1303 浏览
平时食嘢唔打食评,今次要写下,长文慎入。自问喜爱饮食,又会煮返两手。深深觉得系香港揾好嘢食仍然种类繁多,而且日日新款。但大多有如蔡生金句‘一刹那光辉唔代表永恒’一样,只系一时噱头,花巧十足,心机欠奉。香港社会步伐迅速,求快,揾快钱,合情合理,反正万事都好快被人遗忘。但做好食物,又或做好一件事,‘比心机’系最重要。而‘比心机’我觉得系用时间同耐性,系一件事上面磨练同追求至极致。攞食物做例子,就系小至一对筷子,一滴麻油,一块陈皮,一条云呢拿条,都唔怕麻烦,唔hea咁,不停寻找同尝试,直至揾到最好,最互相配合,最完美咁比食客有最佳体验。系香港,系好难揾到呢种心机啦,万幸,系呢到揾到。不过心机系香港呢种迫死人嘅社会系生存唔到嘅,最后我抛下书包:「室雅何须大,有麝自然香;夕阳无限好,只是近黄昏。」#鲁肉饺面#花胶吉品伊面#手打鱼腐碗仔翅#55年陈皮红豆沙#大溪地云哩拿雪糕#山楂茶#姜茶
平时食嘢唔打食评,今次要写下,长文慎入。

系香港,系好难揾到呢种心机啦,万幸,系呢到揾到。

#鲁肉饺面
#花胶吉品伊面