2023-11-08
去到上海婆婆,梗系要食下佢啲中菜啦。不得不说中式嘅辣酱真系几好食我哋叫咗一个宫保鸡丁同埋麻婆豆腐。佢嘅酱汁好浓郁,有麻辣嘅味道,无论配饭配肉,定配豆腐,都好好食。麻婆豆腐,同埋配上啲碎肉,味道更加丰富。而宫保鸡丁嘅鸡丁炒得刚刚好,鸡肉颇为嫩滑,唔会太干或者太腍。仲有啲花生同埋辣椒,增添咗菜式嘅口感同层次。同时,我仲叫咗佢哋嘅336炒饭。少少辣,有啲碎猪肉,蔬菜,同虾,味道好香浓。而且佢哋嘅炒饭有得少盐少油,健康又美味。之后,我试咗佢哋嘅冻芒果龙井茶。呢杯茶好凉爽,有一啲芒果嘅甜味同埋龙井茶嘅清香。茶味唔会苦,而芒果味更加提升咗整杯茶嘅口感,好解渴同埋清新。我最后叫咗佢哋嘅冻芒果奶同埋雪糕。冻芒果奶好滑顺,有一啲芒果嘅酸甜味同埋奶味完美结合。而雪糕有榴梿味同红豆味,味道好浓郁。