2024-10-19
📌 九龙坎麻辣火锅 - 油麻地弥敦道469号新光商业大厦3楼🗓(15/10) 星期二 ⏰ 晚上6点左右 🌐网址: https://s.openrice.com/QrbS0pj0B00~ueeoDBA💈特式:都好一段时间无出街揾好野食,今日约左friend出油麻地行街,晚饭就揾左间装修相当有宫庭风格嘅餐厅,食四川成都麻辣火锅。🥩🍔🌭🌮🥗🥯🥘🍲🍝🍣🥟🍤🍱食物:食麻辣火锅主力都系食佢地个麻辣红锅,所以系必点。另外,佢地大部分火锅配料都可以拣大/小份量,方便可以食多d唔同种类。🍲汤底 - 汤底选择唔算多,只有5款,包括牛油红锅/老坛酸菜金汤/蕃茄浓汤/菌汤锅/养生高汤锅。我就拣左太极鸳鸯汤底$1️⃣3️⃣8️⃣,少辣程度嘅牛油红锅并老坛酸菜金汤,两个都系四川经典汤底,但口味就大大不同。牛油火锅就香麻惹味,叫左最少辣度唔会太辣;老坛酸菜金汤就清中带麻,亦唔会太酸,直头可以当汤饮。火锅配料 - 配料有牛/猪/鸡/羊/鸭/鹅/海鲜/丸/菇菜类,总共都有8~90款,以下就介绍下值得推介嘅食材啦:🐮霸王牛肉$1️⃣0️⃣8️⃣ - 讲明系特辣🌶,我特登叫嚟衬个麻辣牛油红锅,虽然睇落好吓人,但食落又唔会好辣,质地近乎滑牛肉
🗓(15/10) 星期二 ⏰ 晚上6点左右
🥩🍔🌭🌮🥗🥯🥘🍲🍝🍣🥟🍤🍱
🐮霸王牛肉$1️⃣0️⃣8️⃣ - 讲明系特辣🌶,我特登叫嚟衬个麻辣牛油红锅,虽然睇落好吓人,但食落又唔会好辣,质地近乎滑牛肉嘅口感,除咗辣味亦食得出牛味。
🐐羊肉串$4️⃣6️⃣ - 一份有5串,价钱都几合理,羊肉食落有咬口,味道唔臊,惹味香口。
🍄四菌子$1️⃣9️⃣8️⃣ - 呢个四菌子一上枱配以干冰,好似仙境瀑布咁,四菌包括黑皮鸡枞菌/绣球菌/金耳/竹笙,每款都各有特色,而且除左竹笙之外,其他都好少地方有得食。
🐟黑鱼片$6️⃣8️⃣ - 黑鱼片比起平时食嘅鲩鱼片鱼更滑皮更爽,配埋老坛酸菜金汤,食落有酸菜鱼咁嘅感觉。
🐥小郡肝$6️⃣8️⃣ - 小郡肝即系鸡肾仔,已经串好一串串,好方便食,而且佢地用嘅鸡肾位置应该几靓,因为完全无筋之余,仲好爽口弹牙。
8️⃣秒土豆丝$4️⃣8️⃣ - 叫得8秒土豆丝,顾名思义只需要渌8秒就可以食,佢地d土豆丝切得够幼身,渌完之后口感就好似好爽口嘅虾子面咁。
🥗蔬菜拼盘$8️⃣8️⃣ - 蔬菜拼盘都好新鲜,尤其是系个粟米,非常之清甜。
🍜稻庭乌冬$3️⃣8️⃣ - 个乌冬睇落平平无奇,但又估唔到几好食,口感烟韧弹牙。
🧱红糖糍粑 $3️⃣8️⃣ - 最尾叫左个红糖糍粑做甜品,应该系即叫即做,一份有5条,上枱热辣辣,表面香脆,入口软糯,糍粑个心又煮得够透,系非常高质嘅红糖糍粑,超级推介⭐️。
☕️🍵🥤🧋🍺🍷🥃🍹🧉🍾🍶🥛
饮品 : 餐厅个茶壶好靓,而且壶茶茶味都好香,其实就咁饮茶都唔错,不过食辣野都无得唔叫冻饮,所以就叫咗两杯手打青柠可乐,青柠味都几够,解辣一流。
🍽环境:餐厅似新装修无耐,地方仲系非常新净企理,整体设计就用上宫廷风格,摆设同其他设计都好精致,而且座位都坐得ok舒服。
🤵🏻🤵🏻♀️🤵🏻♂️服务:餐厅职员好nice,会同客人好详细咁解释餐牌,系上菜时亦会同客人讲解食材,例如要渌几耐之类,适当时亦会主动询问客人需唔需要加汤之类。
💰💸价钱:今日呢餐叫左咁多野,埋单计埋加一/茶芥/酱料就大约$1️⃣0️⃣0️⃣0️⃣左右,价钱真系唔算好平,但食物比出面其他火锅店有特色,质素亦更有水准,尤其是个汤底,直头高好多班。
🐲💬总结:我觉得呢间麻辣火锅都做得唔错,环境亦舒服,虽然价钱唔讲得话特别平,但胜左质素取胜,期待下次有特别庆祝/节日带朋友嚟再食过。
推荐指数:❤️❤️❤️❤️❣️