2011-06-30
好唔老实的一间店! 本来都唔系openrice会员,但今晚真系食到有d火,黎分享一下一入间舖,7:30pm,人唔多,有1/3位系空的,伙记即叫我同女朋友同另一情侣搭台心想,一定迟少少好多人来,所以唔为意。因为都唔系好饿,我同女友简左3个𩠌,于事叫伙计来点𩠌佢埋到来,就好无礼貌,黑面地命令甘对我讲:"讲丫!"算了,做伙计辛苦,人工又低,体谅一下。跟住点了一个墨鱼拼海哲(问题数),一个蚝仔紫菜肉碎粥(33元),一个川椒炒牛肉(53元)。女朋友见到单点黑鱼系56元,墨鱼拼海哲无写系餐牌,于是问伙计洗唔洗加钱,佢话唔洗,于是3样野都落单。墨鱼拼海哲:墨鱼味道一般般,切得非常薄,是荃湾众安街的潮州打冷的二分之一也不够!海哲可以的,但份量比较少。下面的豆腐一般入味。整个𩠌我绝对可以分两口食完。蚝仔紫菜肉碎粥:蚝仔新鲜无酸味,但十分稀,非一般潮州粥的稀,感觉好刻薄。川椒炒牛肉:无有任何川椒的成分! 我问伙计点解无川椒,伙计指住一块块炸脆了伴碟的菜叶说:呢d就系川椒。 指鹿为马! 开始觉得间野十分唔老实,完全失信心,所以都无继续理论,费事被人加料。食完了,埋单,点知间野系无单的! 之后去收银度叫埋单
心想,一定迟少少好多人来,所以唔为意。
因为都唔系好饿,我同女友简左3个𩠌,于事叫伙计来点𩠌
佢埋到来,就好无礼貌,黑面地命令甘对我讲:"讲丫!"
算了,做伙计辛苦,人工又低,体谅一下。
食完了,埋单,点知间野系无单的! 之后去收银度叫埋单(唔知系咪老板娘),佢话164元。
我女友惊讶起黎,"点解甘贵?"佢就一副睇唔起你既样甘讲"我写俾你",知后佢写左几个银码53元,33元,70元,之后话一共164元。
即系话,墨鱼拼海哲计左70元,我问唔系54蚊咩?佢话系呢个价
首先,人地要确定一下你计数岩唔岩,甘做好正常,唔系代表食客系乞儿,唔洗甘既态度,第二,店家有责任写单列明每碟菜系几钱,唔系你中意写几多就几多,俾你当水鱼甘㓥。虽然只差十几蚊,但甘做生意确实令人气愤!
食就唔系好食,又唔系难食,系一般货色,但杀客仲要甘态度就真系无下次,blacklisted