2021-09-24 62 浏览
「喂,听日就考啦㖞,你温成点呀?」数学一窍不通既我,对于听日要面对DSE数学科,真系又慌又乱。好后悔高中3年冇好好温书,眼见得返12个钟就要应考,紧张到手都震埋。「唉……仲问!希望合格啦!」我垂头丧气咁答佢。「使唔使教下你呀?」佢见我不知所措,又担心我真系会fail,所以提议帮我恶补下。同我正好相反,佢系数学天才,啲数睇一次就识。虽然识左佢3年,几乎日日都一齐上堂,但我啲数学成绩永远同佢差一大截。「得返12个钟咋㖞,咁短时间冇可以识晒……」「我尽力教你啦。」就系咁,佢好用心咁将我唔识计既都讲解一次。佢果然系学霸,听佢解释完之后,原本唔识既topic都大概知道讲紧咩。时间过得好快,转眼间就已经夜晚11点。「不如落楼下食啲野?」佢提议。「好夜啦㖞,仲有餐厅开紧咩?」「楼下有间小憩片刻,开到12点架。岩晒我地啦,读左咁耐真系要小憩片刻!」买左外卖上去,我地就开餐啦。温左咁耐书,大家都好肚饿。「哇,好香㖞个汤。」我一打开个盖,就闻到好香既鸡汤味。我叫既系椰子鸡汤配饭,鸡汤好浓而且重椰香。鸡肉份量好多,肉质嫩滑,啖啖肉好正!鸡汤因为加左椰子,甜甜地,而且完全冇味精,可以成碗饮晒!「我叫左虫草花胶

「喂,听日就考啦㖞,你温成点呀?」

「唉……仲问!希望合格啦!」我垂头丧气咁答佢。

「得返12个钟咋㖞,咁短时间冇可以识晒……」

「我尽力教你啦。」

「不如落楼下食啲野?」佢提议。

「好夜啦㖞,仲有餐厅开紧咩?」

买左外卖上去,我地就开餐啦。温左咁耐书,大家都好肚饿。

「我叫左虫草花胶鸡汤配饭。」佢饮左一啖汤,之后露出好满足既表情。「好好饮呀!有啖啖既虫草味,浓度岩岩好唔会盖住鸡汤既鲜味。试埋啲串烧?」

「金菇肥牛卷好正!啲金菇吸左啲汁好入味。」

「猪颈肉烧得好脆!而且加左调味料,烧得好入味!」

就系咁,饿左成晚既我地好快就食晒枱上既食物。听日9点开考,希望一take pass!