2018-07-17 1622 浏览
老公公司又开始peak season , 日日忙到唔知几时收工,今晚终于可以早少少走,但其实都成夜晚9点半钟😑,好彩我先食定少少野,再等佢收工陪佢食返个日式宵夜😏😏之前一直食开一间浜烧日式料理店,知道佢地而家有做Omakase ,所以早2日打去book定,到时俾老公一个小惊喜,因为佢最近真系太辛苦啦!上到餐厅到差不多10点左右,人流都唔少,我地最爱餐厅装修好有日本居酒屋感觉,完全可以令人放松心情,好好享受。餐厅有好多卡位,私人度高,大大提高舒适度👍🏻👍🏻餐牌预先已经准备好,餐厅会预先问定客人喜好作调配,非常贴心。先order杯啤酒爽一爽先,枱面见到夏日限定冰啤,叫杯试下先梨味冰啤 - 面头冰泡口感特别,有少少碎冰feel , 梨味唔算太突出,容易入口。头盘前菜五点蟹肉煮冬瓜 - 冬瓜有少少蟹肉鲜甜味,味道清新。海老啫喱冻 - 口感特别,外软内爽,虾肉鲜美。红酒煮翘头 - 入口酸咪咪,令人胃口大开。煮螺肉 - 螺肉好有咬囗,味道鲜甜。小蜜瓜 - 即系小青瓜,预先渍制而成,味道酸酸甜甜又好脆口。刺身蜜柑鲷 - 日本宇和岛用蜜柑喂养嘅鲷鱼,入口有淡淡嘅蜜柑香味,不加任何调味直接享用,入口鲜嫩
餐厅有好多卡位,私人度高,大大提高舒适度👍🏻👍🏻

头盘前菜五点
蟹肉煮冬瓜 - 冬瓜有少少蟹肉鲜甜味,味道清新。
海老啫喱冻 - 口感特别,外软内爽,虾肉鲜美。
红酒煮翘头 - 入口酸咪咪,令人胃口大开。
煮螺肉 - 螺肉好有咬囗,味道鲜甜。

刺身
蜜柑鲷 - 日本宇和岛用蜜柑喂养嘅鲷鱼,入口有淡淡嘅蜜柑香味,不加任何调味直接享用,入口鲜嫩清香。
金目鲷 - 鲜甜软嫩,外皮有少少弹性。
牡丹虾 - 虾肉爽口鲜甜,而且仲好大只😍😍

烧物
赤鯥舞茸卷 - 盛装器皿精致漂亮,赤鯥鱼油丰富,肉质鲜美,入口非常嫩滑,内里舞茸口感爽嫩,配上少少柚子萝卜茸,更添滋味!

炸物
稚鲇鱼天妇罗伴白粟米 - 稚鲇鱼鱼肉嫩滑细致,不过细骨都比较多,食嘅时候要小心一点,,入口有少少甘甜味,白粟米多汁鲜甜,鲜味爆登👍🏻

浜烧
黄金蟹盖伴黑鱼籽 - 蟹盖入面有蟹膏,蟹肉,蟹籽,牛油等,先慢慢烧烤再拌匀,原来加咗牛油会更加软滑,之后再烤脆法包上碟。先将蟹膏放上法包再自己加上香葱,黑鱼籽,入口香味浓郁,整个蟹膏味留向口腔久久不散,超好味呀😍

日本山葵雪糕
第一次食山葵雪糕,入口wasabi 味唔算太浓,有浓浓奶香味,点知到最后竟然有股wasabi辣劲停留在脷上,转眼就消失,好刺激啊😆😆

老公好满意今晚既特别宵夜惊喜,仲话估唔到呢度都有Omakase 可以食😋

2018-07-16
宵夜