2013-09-10
今晚放学后跟同学突然好想食点心, 我就突然想起自家点心个雪山叉烧包, 所以几条友打的落太子. 之前就经常会帮衬"一点心", 但因米芝莲效应, 多了很多人去食, 质素变得每况愈下, 同期亦出现好多不同类型的点心店, 唔系好快倒闭就是质素服务越做越差, 可能通常这些店请的都是一些火气较猛的阿姐吧!一下车, 已见有人在外面等位, 真的有点心急如焚! 而里面姐姐亦很友善问我们几多位, 之后给我们飞轮候! 看杂志所写叉烧包皮是用"秘制雪山油" (即奶油搅其它调味料) 可以令包皮入口松化, 做到外脆内软. 无错! 我第一次食此店就是这篇报道, 而佢所讲亦实无虚言, 我唔太觉得皮系脆但真系好松化, 而且里面叉烧馅多汁丰富, 每口都食到皮跟馅料, 今晚依然保持水准, 赞! 凤爪排骨饭: 份量比一般盅头饭多, 而且排骨凤爪调味亦刚好, 排骨亦唔会一味得肥羔或骨, 最重要个饭唔会油立立或者硬饭, 米饭分明, 加点点豉油已经可以令饭𩠌连系起来. 布拉滑肠粉: 佢地话自己拉, 但真系好滑同较个米浆份量好好, 蒸起时间亦准确, 唔会太湿, 好食!咸水角: 皮软硬度刚好, 馅料亦足, GOOD!潮州粉果: 皮太
布拉滑肠粉: 佢地话自己拉, 但真系好滑同较个米浆份量好好, 蒸起时间亦准确, 唔会太湿, 好食! 咸水角: 皮软硬度刚好, 馅料亦足, GOOD!
潮州粉果: 皮太厚了, 馅料就多菜少肉, 味道可以!
古法马拉糕: 用椰子油秘制, 所以食落会有淡淡椰香, 而且唔会太甜, 加上马拉糕亦蒸得很松软, 一个不错的饭后甜点!
其间, 姐姐都会为我们加水, 收碟时亦会多谢!
(其它店要学习学习了, 这就是食店基本要有的服务)
其实依家点心店SET的价钱都几贵, 每款点心平均都要$20, 相比一些酒楼早市或下午茶, 分分钟贵一倍, 但系到夜晚时份, 点心又真系可以满足到一班唔想食得咁FULL, 同时又可以食几种唔同食物GE人.
所以宵夜/ 晚间点心真的为我们带来多一个选择!