2021-12-19 2090 浏览
小弟本身唔喺芋头控,但老婆就真哋好钟意食,早前朋友公司有人离职,散水饼喺芋头酥,佢话超好食,推荐俾我试试,喺开晌厂厦嘅「大头芋烘焙」,睇番啲人嘅食评,原来已经开咗好几年,真喺唔知有呢间隐世小店㖞。入到铺内,原来喺一个教整饼中心,不过,就无入去「参观」,只喺企晌近门口位睇睇。晌墙上,就贴咗好多杂志嘅介绍,如「90后女生创业」、「赴台拜师学制芋头酥」、「港女小店创业」……等等,小弟都有学整包点、甜品,明白易学难精,但有志者事竟成,希望店主继续努力,精益求精。睇店名就知喺以芋头作为种重点,除主打嘅芋头酥,仲有啲芋头波波球、蛋糕砖同蛋卷,此外,芋头以外,亦有啲茶味嘅蛋卷及其他口味嘅毛巾卷。虽然只喺小小两个芋头酥,包装都好装美,我晌网上都见佢哋有四个装嘅盒装。此外,店家都顺便推广吓一啲小型个体盒装,话当散水饼又得,依家疫情持续,当喺小礼物俾朋友亦得。原味芋头酥 $17芋头酥都喺新鲜制作,不含防腐,所以,讲到明存放于室温需两日内食用(放入雪柜就可保存7日)。切开一睇,里面都喺填满芋泥,而芋泥味道粉香,唔会过甜,店家更教路以150°C烘10分钟,所以,口感更软绵幼滑,外层嘅酥皮就好松化。话梅味芋头酥
,希望店主继续努力,精益求精。
原味芋头酥 $17

原味芋头酥
原味芋头酥
话梅味芋头酥 $20

红色嘅喺加入话梅味道,入口芋泥同样软绵粉香,但就多咗一点点甜甜酸酸嘅话梅味,感觉喺几得意嘅,都值得一试。
话梅味芋头酥
话梅味芋头酥
芋头蛋糕砖 $80

可以讲都唔平,但睇得到用料好十足,层芋泥非常厚身,攞上手亦好坠手。先讲层蛋糕,口感绵密而松软,带微微湿润,并好有回弹力,而且,蛋味超香浓;至于啲芋泥,如上面都讲到,粉香绵滑,两者夹埋一齐,真喺好食,仲几饱肚添。
芋头蛋糕砖
睇番佢啲媒体介绍,原来芋头喺用上台湾大甲出产嘅水芋,贪其口感更绵滑,的确试过之后,佢啲芋泥确喺做得出色。
5 分钟 (外卖自取)
$40 (其他)