2021-08-10 154 浏览
我有几个去过韩国留学嘅朋友,佢哋因为太钟意韩国,所以我哋平时约食饭都系会试下香港唔同嘅韩国餐厅~但每次讲话食韩国嘢,我脑海都只系出现韩式炸鸡、炒年糕、泡菜煎饼⋯🤨 感觉韩国嘢好似食嚟食去都系𠮶啲⋯然后我上网查咗一查先发现,原来尖沙咀有一间韩国餐厅系主打韩国地道住家菜,听落好似几有新意,一于过嚟韩屋试下!🤩.韩屋嘅零味精家常料理系由韩国大厨炮制,今次叫咗几款餐厅嘅人气食物~先嚟一个参鸡汤补一补先!一上台,好大阵鸡味传入我的鼻!🤤 话明参鸡汤,咁紧系首先试下啖汤先~热辣辣㗎!其实人参味唔算好浓,但就好鲜甜,无乜苦涩味!😝😝.汤入面只鸡煮到超级腍,只系轻轻用筷子夹一夹就散开,连骨头都系腍嘅!韩屋一啲都唔吝啬鸡肉嘅份量,好多鸡呀!🤩🤩 估唔到鸡肉煲咗咁耐都仲咁嫩滑!虽然汤入面已经有糯米同少量其他配料,但我额外再加个荞麦面,浸落汤度食!面质唔错,滑滑哋又几弹牙!😍.食完参鸡汤,就要食韩屋嘅招牌菜:石锅拌饭!成间餐厅差唔多每台都有叫!石锅拌饭有原味、牛肉同埋猪肉拣,另外仲可以加芝士~今次我就拣咗炒猪肉石锅芝士拌饭!.石锅饭非常好足料,除咗expected嘅猪肉同芝士,仲有好多唔同嘅配菜,你会见到有

参鸡汤

石锅饭非常好足料,除咗expected嘅猪肉同芝士,仲有好多唔同嘅配菜,你会见到有萝卜丝、蛋丝、芽菜、紫菜、菇菇、翠玉瓜仲有菠菜!😆 落埋秘制嘅韩式辣酱之后就捞匀佢!(辣酱是分开上的,所以可以自行调校辣度~不过我自己就落晒成兜,因为都只系少少辣!)
一路捞一路见到个饭啲芝士拉晒丝咁,成个饭连埋咁多配料嘅香味系咁飘下飘下,真系搞到我流晒口水!🤤🤤 食嘅每一啖都系超丰富超多配料,每一啖都好香好惹味,食到最尾仲有饭焦!实在系太正了,真系难怪个个嚟到都嗌,呢个饭绝对系我会再返嚟帮衬嘅原因!😎😎
炒猪肉石锅芝士拌饭

其实食完两个主食都已经饱饱哋,但都仲想试多少少韩屋嘅小食,于是嗌咗个蒸泡菜饺子~饺子大大只非常足料,泡菜味香浓,微辣,好juicy~蒸过嘅饺子入面啲馅理应系腍晒,但我食嘅时候「咔嚓」一声,入面嘅泡菜仲系脆嘅,哗!😱 点解会咁样㗎!真系好欣赏韩屋厨师嘅厨艺!😝
蒸泡菜饺子

食韩国嘢唔一定系食韩式炸鸡、炒年糕、泡菜煎饼嘅,今次呢一餐真系令我爱上咗韩国地道住家菜~疫情关系无得飞韩国,我觉得你都可以去韩屋止住咳先㖞!😎
2021-07-27
午餐