餐厅: 鮮魚湯 (河傍街)
资讯:

2017-12-12 402 浏览
星期日冇街去,留番喺屯门睇戏同食饭,睇完戏之后已经成八点,成个屯市都人头涌涌,其实周末要喺呢头食饭,一系就要好早,一系就九点后啦,于是我地放弃左。行到黎新墟,稳阵啲拣鲜鱼汤,因为之前都食过,而且我好专一,觉得佢地个汤饭几啱食。餐厅就真系逼到无论,如果一抽二袋最好唔好黎喇,实在唔知道你可以放喺边,搭枱系常识。逼就逼啲,但so far我自己未试过遇到不礼貌对待,最多一食完即刻收野啫我就话例牌要咸蛋肉片汤饭,钟意佢呢度嘅汤饭,话就话系鲜鱼汤,但配饭可能因为加左姜丝、葱等,饮落冇咁大阵鱼腥味,加上我点嘅咸蛋肉片,点都会有少少肉味,所以我几钟意食。饭嘅份量多,加埋一大碗汤,实够饱,都唔洗50蚊,我自己觉得几抵。肉片腌得几腍,唔系煲汤煲到柴哂果种,而且咸蛋系明显几多(对比其他餐厅更多),仲搭多几条菜,平时全部都系白菜仔,今日俾多左两条生菜我身边人拣左蒸鱼餐,因为见到隔离枱食得几滋味,其实都几抵食嘅。鱼就唔系话好大条,但原碟蒸,鱼肉够哂嫩滑,细骨唔多,加埋豉油,送饭一流。蒸鱼餐会另上一碗鱼汤,呢碗鱼味,比起汤饭入面嘅汤重好多,几鲜,唔腥两个人连埋饮品都系百一蚊,其实平时出街食得垃杂野多,偶然食下家常

两个人连埋饮品都系百一蚊,其实平时出街食得垃杂野多,偶然食下家常饭,都几高兴,价钱唔贵,又难怪佢咁好生意嘅。
2017-12-10