2015-09-11
食了这么多餐炸鸡,打边炉,终于都出事了,啲火烧到唔知点搞,上星期朋友又话食炸鸡,平时我一定系举手话好,但今次......忽然转死性一定系就死啦!其实系热气得滞,未死得住!哈哈哈!朋友今日带我去铜锣湾的盈福小厨,因为家常菜照理应该无咁热气,仲有就系呢度个厨师曾经在米芝莲餐厅做过,心想就算食烚菜都应该好味啲卦,哈哈哈!朋友迟到我自己周围望,见到差不够每一枱都有叫鸡,同埋在店门外及中央位置,不约而同的有海报及整左个玻璃架去放鸡!咁夸张一定系名物啦~我地又点会执输呢!笑!所以我地都唔执输叫左一客试下招牌瑶柱浸鸡 $80浅黄色的鸡件泛著鸡油,上面舖著经上汤浸过的瑶柱,造型上立马矜贵多了粒粒分明的油饭泛著油光,充分吸收了鸡的油份,饭煮得比较硬身,坊间的油鸡饭很多都会煮得太烂,而本人偏不爱烂饭,所以这油饭甚得我的欢心,配合瑶柱鲜味挺浓的经理推介的XO酱小炒皇切花的墨鱼有嚼头而不韧,加埋XO 酱炒,惹味得来又不会过咸,送饭一流,仲有爽脆的芽菜同炸腰果,令香口指数不断提高!果然无推介错!踏雪虎虾球感觉有点像赛磅蟹,以蛋白配合海鲜,只是海鲜由蟹肉换上了虎虾,蛋白滑溜富蛋香,但略为熟了一点,虎虾球厚肉但不失
其实系热气得滞,未死得住!哈哈哈!
仲有就系呢度个厨师曾经在米芝莲餐厅做过,心想就算食烚菜都应该好味啲卦,哈哈哈! 朋友迟到我自己周围望,见到差不够每一枱都有叫鸡,
咁夸张一定系名物啦~我地又点会执输呢!笑! 所以我地都唔执输叫左一客试下招牌瑶柱浸鸡 $80
浅黄色的鸡件泛著鸡油,上面舖著经上汤浸过的瑶柱,造型上立马矜贵多了 粒粒分明的油饭泛著油光,充分吸收了鸡的油份,饭煮得比较硬身,
配合瑶柱鲜味挺浓的
仲有爽脆的芽菜同炸腰果,令香口指数不断提高!果然无推介错!
蛋白滑溜富蛋香,但略为熟了一点,虎虾球厚肉但不失爽脆弹牙,
整体味道清淡,加了松子仁味道倍增!正!