2018-03-16 688 浏览
我个人来讲好钟意食泰国嘅大头虾,但系除咗泰国可以食到,喺香港其实好少喺街市可以买到。唯一就系钓虾场会见到呢一种虾。香港有嘅钓虾场唔系好多,我都系去过一两个,而呢个我嘅感觉系比较舒适休闲。佢就真系用钓嘅方法,唔会系系个场入边乱咁拖就会拖到。池入面系见唔到底,所以系唔会见到有虾,全靠技术同埋运气先至可以钓到。我钓左一个半钟头左右,就钓到有六只,我朋友仔就多d。其实见唔到底都系一件好事,因为见唔到底的话,虾都唔会见到你,所以啲虾就冇咁惊会容易啲上钓。呢度嘅客系钓到几多就食几多,我钓到嘅数量虽然唔算好多,但系店主非常之好人都会比多一两只我食。我今日就拣咗最简单好味嘅盐焗虾。咁样嘅鲜味系最好食嘅,原汁原味。除咗钓之外,呢度仲会有卡拉OK,游戏机可以玩游戏,如果钓到闷嘅时候,可以去玩下呢啲,再番转头钓虾,都可以消磨大半日,放假嚟不错。