2023-10-14 1115 浏览
「无敌家 Mutekiya」是位于上环孖沙街一家经营了13年的居酒屋,毫不简单,每日开店到关店都是人气满满,时常爆埸,门口装修是怀旧、温暖的日式昭和风,配上木趟门,室内装潢内歛而古朴,隔绝了街外繁华都巿,好似去咗日本古代世界咁,灯光柔和昏暗、挂满画像、大量清酒樽和木做的日本字食物牌,在这里用餐真系好舒服👍🏻食物质素多年来毋庸置疑,最出色当然系串烧、其他例如烧物、前菜、小食、拉面和食事等同样非常受欢迎,最重要配串烧嘅清酒或梅酒这里有大量选择🤭,今日就你试吓佢哋嘅午餐,好多款招牌嘅定食、拉面可供选择👍🏻🥘▪️芝士汉堡蛋包饭配沙律和味噌汤 一出场完全系日式家庭风味感觉,用一个铝烹盛载住蛋包饭,非常出色的汉堡扒,即叫即煎,外焦肉质超级Juicy ,铺上流心芝士,蛋包饭嘅蛋煎得香滑和炒饭非常匹配,配上店家自家制嘅蛋包饭酱汁,不会过于浓味,超级推荐午市套餐仲包括有味噌汤、沙律、芝麻豆腐和自家制腌萝卜,其中最简单嘅味噌汤,但系系我饮过最好的,汤头含大量嘅蔬菜味道,淡淡嘅味噌香,非常清甜👍🏻🧀▪️烧芝士年糕 芝士控又想食芝士年糕,即叫即烧热辣辣,特别喜欢卖相,用紫菜包住之后,用印上自家名字嘅竹签插上,平价

🥘▪️芝士汉堡蛋包饭配沙律和味噌汤

🧀▪️烧芝士年糕
芝士控又想食芝士年糕,即叫即烧热辣辣,特别喜欢卖相,用紫菜包住之后,用印上自家名字嘅竹签插上,平价食物都咁有心思,直得一讃

• 芝士汉堡蛋包饭