2016-04-11
久不久既家庭聚会,通常都会食中餐,今次拣左开张左无耐既「景逸轩」,呢到地点都算几就脚,由美丽华商场行过去都唔洗5分钟,环境都几好唔太嘈,亦都有种高级华丽既感觉,几适合一家人食饭倾计。餐牌设计精美,选择都好多,最后拣左唔同既菜,肉,炒饭同汤。台南七味豆腐:七味豆腐色泽金黄,系豆腐粒上沾上面粉后炸成,炸起后表层酥脆,但系咬落仍能够食到豆腐既香滑,上台时仲系热辣辣,都要慢慢食。脆皮烫手乳猪 (半只):乳猪既口感同味道都唔错,乳猪既皮脆卜卜,肉质都几香,肥膏都唔算多。脆皮素鹅:素鹅系用腐皮整既,D皮炸得好脆好甘香,馅料好丰富,有红萝卜同埋各种菇,食落都几开胃。瑶柱花胶四宝羹:海皇羹加左少少花胶同菇后整成,花胶煮得刚刚好,茨水调得几好,唔会有饮浆糊既感觉。琥珀雀巢海中宝:呢味𩠌用既兜系用食物整食既「雀巢」,实质用咩黎整就真系食唔出,「雀巢」里面盛载著鱼,四季豆,杂菜同埋合桃,卖相几靓,味道都唔错。八宝时蔬拼盘:时蔬拼盘比较普通,都系有菜,黄椒,草菇,蕃茄同埋金菇,蕃茄切到花型,睇得出厨师好有心机去预备,系花既中间再加左D金菇,睇落好吸引。浓汤桃胶浸菜心: 呢味𩠌有D似杂菜煲,菜心同竹笙等等既菜吸
七味豆腐色泽金黄,系豆腐粒上沾上面粉后炸成,炸起后表层酥脆,但系咬落仍能够食到豆腐既香滑,上台时仲系热辣辣,都要慢慢食。 脆皮烫手乳猪 (半只):
乳猪既口感同味道都唔错,乳猪既皮脆卜卜,肉质都几香,肥膏都唔算多。 脆皮素鹅:
素鹅系用腐皮整既,D皮炸得好脆好甘香,馅料好丰富,有红萝卜同埋各种菇,食落都几开胃。 瑶柱花胶四宝羹:
海皇羹加左少少花胶同菇后整成,花胶煮得刚刚好,茨水调得几好,唔会有饮浆糊既感觉。 琥珀雀巢海中宝:
呢味𩠌用既兜系用食物整食既「雀巢」,实质用咩黎整就真系食唔出,「雀巢」里面盛载著鱼,四季豆,杂菜同埋合桃,卖相几靓,味道都唔错。 八宝时蔬拼盘:
时蔬拼盘比较普通,都系有菜,黄椒,草菇,蕃茄同埋金菇,蕃茄切到花型,睇得出厨师好有心机去预备,系花既中间再加左D金菇,睇落好吸引。 浓汤桃胶浸菜心:
呢味𩠌有D似杂菜煲,菜心同竹笙等等既菜吸左上汤既精华之后非常入味,桃胶我都系第一次食,口感真系好特别,唔错。 鲜果拔丝黑豚肉:
呢碟𩠌卖相好靓,颜色好鲜艳,有桃同埋士多埤梨去拌碟,黑豚肉用左糖浆去整,甜甜地几开胃,不过夹起果阵D 酱真系好痴,都几难夹。 石窝明太子海鲜炒饭:
炒饭既饭粒比较干身,相信系因为系石窝饭既缘故,饭里面加左鲜虾肉同明太子,炒出黎都好香,份量亦都相当多,5个人食每人都分到一大碗 。
食完以上既野之后仲觉得差紧少少野咁,为食既我点都要叫D甜品黎同大家share一齐食,本身想试佢个椰皇炖鲜奶,可惜已经卖晒,唯有试其他啦。 吕宋香芒布甸:
香芒布甸虽然味道同平时食到既差唔多,无咩特别,但系卖相好得意,系呈鱼型架,仲有3条咁多,真系见到都开心呀。 杞子桂花榚:
桂花榚弹口实在, 落左唔少杞子,桂花味好香,味道重得黎又唔会太甜,唔错。
食左咁多野,连埋茶芥同埋12% 服务费之后都唔洗$1500,坐得都几舒服,又倾到计,都唔算贵啦。