2019-05-18
今次来到西环揾食,相信揾食版图可以继续扩大。台湾美食系香港一直都好受欢迎,而店铺亦越开越多。而今次尝试嘅呢一间,外表虽然唔算突出,但感觉非常平民、亲民。店面唔算大,装修简单,估计最多只可以容纳20人以内。店员姐姐好亲切,好有耐性地介绍食物,睇得出同附近食客好close,感觉好似系家中一样。食物选择唔算太多,不过就胜在贵精不贵多。招牌红烧牛肉面有台湾特色嘅面,通常都系带点粗,面条口感弹牙,食落觉得面质非常烟韧。个汤系牛骨高汤,好浓郁,加左少少辣将味道提升左。而牛肉应该系用左烧嘅方式去处理,保持住肉嘅鲜味,食落有嚼劲口感。牛肉嘅份量亦都好足,仲有半熟蛋。古早卤味鸡腿饭本人特别喜欢食鸡腿,所以一见到都忍唔住叫咗鸡腿饭。鸡腿大大只,卤得非常入味,食落唔会觉得好韧同好鞋,易入口。而饭嘅质感煮得啱啱好,仲有半只糖心蛋。皮蛋豆腐流心嘅蛋黄,皮蛋浸得好入味,味道好超浓郁,食落带点爽口,配上清凉香滑嘅百福豆腐,重点系厨师好细心地将豆腐切开一片在,方便进食。加上酸酸甜甜的酱汁,好开胃。卤水拼盘份量都算几多,最重要嘅当然要视乎卤得够唔够入味,鸡翼同鸡槌都做到呢一点,不过可能煮得耐左少少,肉质若然再滑少少会更
食物选择唔算太多,不过就胜在贵精不贵多。
招牌红烧牛肉面
招牌红烧牛肉面
古早卤味鸡腿饭
古早卤味鸡腿饭
皮蛋豆腐
皮蛋豆腐
卤水拼盘
份量都算几多,最重要嘅当然要视乎卤得够唔够入味,鸡翼同鸡槌都做到呢一点,不过可能煮得耐左少少,肉质若然再滑少少会更佳。另外仲有溏心蛋嘅鸡蛋,都好入味。
卤水拼盘
桂花薄荷酸梅汤
本以为会好酸,可能加左桂花嘅缘故,饮落唔会好酸,反而几开胃,再加上少少冰凉的薄荷,有种透心凉嘅感觉,几特别嘅味道。
桂花薄荷酸梅汤
绝对需要支持小店!