2021-05-17
难得嚟到西环当然要拜访下久仰大名嘅「华尔登饼店」🙇🏻♀️!之前睇到果籽嘅访问就好想支持吓,好欣赏佢哋坚持保留香港传统西饼🧁,味道同花款也许比唔上现时流行嘅蛋糕,但多得有心人继续保存落去💛,否则传统西饼总有一日成为历史遗物由访问得知呢间1984年开幕嘅饼店,现时由第二代接手,𠮶日帮我哋埋单嘅应该系老板娘👩🏻,见我哋未揾到散子仲话唔使俾,真系超有人情味!如果你哋屋企都有长辈,买返去氹吓佢哋应该好开心🥳————————————————👅经典荷兰挞($12)👍🏻 系我最靓最钟意嘅西饼,平时中间凸起都系圆形,华尔登系独家嘅心形🧡,外层似酥化挞皮,中间又似牛油蛋糕,内里又有牛油忌廉,口感最丰富!👅经典jam cake($12)👍🏻听过佢叫黄梅花篮,原来60年代叫游泳池🏊🏻♀️,中间松松软软嘅蛋糕,外围沾满椰丝,挤一圈牛油忌廉围住黄梅酱👅三角朱古力蛋糕($10)👍🏻 呢款蛋糕应该系最多人见过,有无人都会摊平一层层咁食🤣?结实嘅朱古力味蛋糕,包覆住系童年𠮶阵只有甜味嘅朱古力👅 菠萝jam蛋糕($9)👍🏻口感结实嘅牛油蛋糕底,面头放一片菠萝,搽满酸甜嘅黄梅酱,不得不说佢哋嘅西饼件件都好大件,差唔多系连锁
————————————————
👅经典荷兰挞($12)
👅经典jam cake($12)
👅三角朱古力蛋糕($10)
👅 菠萝jam蛋糕($9)
👍🏻口感结实嘅牛油蛋糕底,面头放一片菠萝,搽满酸甜嘅黄梅酱,不得不说佢哋嘅西饼件件都好大件,差唔多系连锁店嘅两倍✌🏻!
👅传统奶香椰挞($8)
👍🏻交俾椰挞爱好者妈咪评价吓:无咁油腻之余又几有奶香味,比连锁饼店用料更足🧉,所以口感实啲
🚩总结:富人情味嘅香港小店
————————————————
🌟注意:饼店喺第二街,唔好学我哋行上咗一条街啊
📍 华尔登面包饼店
地址:西环西营盘第二街120-126号仁福大厦地舖