2019-06-25 1298 浏览
最近同事推介呢间中东菜,话全部嘢食都好好味。本身对中东菜兴趣不大,抱著一试无妨嘅心态去。.星期日晚七点半去到,餐厅好多吉位,有一刻担心中伏。射灯太光,侍应帮我地较暗。餐厅装潢简约,宁静浪漫,系庆祝生日、聚餐嘅好选择。.Hummus ($80)Hummus即鹰嘴豆泥,混合了橄榄油、蒜头、柠檬、盐和Tahini(中东白芝麻酱)。材料虽然少和简单,制成品味道却非常好。豆泥如丝般滑,浓郁大豆配微微柠檬酸,好特别。呢道菜有时会作冷盘,常配pita bread。Pita bread系口袋饼,中间有口袋放豆泥。.Vegetarian Nachos ($108)栗米片系中东嘅开胃菜,有三款酱汁点,分别系酸忌廉、蕃茄酱同牛油果酱Guacamole。平时唔食牛油果嘅我,都觉得guacamole好好味,加咗少少洋葱同青柠,食落清新好多,唔会太滞。栗米片有芝士焗,但唔均匀同唔可以拉丝。.BBQ Chicken Wings ($98)待应推介嘅一道菜,鸡翼炸得好脆好可口,BBQ酱份量刚好,几出色。鸡翼偏细只。不过如果想重点试中东菜,建议唔洗嗌,始终喺其他餐厅都好易食到。.Fajita Chicken ($138
Hummus ($80)
Hummus

Vegetarian Nachos ($108)
Vegetarian  nachos

BBQ Chicken Wings ($98)
BBQ  Chicken  Wings

Fajita Chicken ($138)
Fajita  Chicken

谂住嗌碟饱肚啲嘅意粉,份量好大!四个人食都差啲清唔到。一黎落得多忌廉完全唔稀,好creamy,二黎意粉好多。鸡肉比较细但几软身。感觉有少少似食紧卡邦尼。
待应好贴心不时加水,上菜速度掌握得唔错,食完一样就有另一样到。菜式卖相都系精心设计过,最后埋单每人盛惠$125,可以食到咁饱同享受浪漫气氛,再加可以坐低慢慢倾计,价钱合理。有机会会再帮衬!
2019-06-23
Hummus