2017-05-01
富临呢个名真系细细过就已经听过,其实好多时饮茶/ 食晚饭都系去海港/ 稻香/ 屋企附近嘅酒楼,今晚去开沙田一田果边买啲家庭用品,就直间揾间富临皇宫食埋晚饭。呢间分店系石门一个新商场嘅二楼,楼底真系好高,新装修仲几Grand几Elegant添,就甘睇个壳真系好过唔少连锁食店。红烧乳鸽 - 岩岩烧起,外皮香得黎又有肉汁,酱油香甜,乳鸽仲几入味。果皮蒸鲍鱼 - 108蚊/6只,都系用果皮/ 葱黎蒸,之后加啲豉油。鲍鱼肉质够爽弹,但又唔会韧,口感几好,味道都系以鲍鱼鲜味为主,除返开10几蚊/只,抵食。香薯一口牛 - 有大量焗薯角同牛柳粒,加埋个黑椒汁,够惹味。牛柳粒嫩滑但又能够保持其爽劲有咬口,牛味适中。焗薯又香,加埋黑椒汁黎食又唔觉得寡,都几香口惹味。龙趸2味嘅西兰花炒龙趸球 - 龙趸腩都有成十件,而且件件都唔细。腩位够鲜够晒嫩滑,而且啖啖肉冇骨落地,真系几正。甜品蒸双皮奶 - 只系卖10.8,大大盅平到一个点。比起松记/ 唔少出名嘅糖水舖平成倍之余,味道都唔输蚀。双皮奶号嘅质感幼滑,好似豆腐花一样甘嫩,仲几有奶香,好香甜,记得唔好食太饱,留肚食呢个