餐厅: 富豪金殿
优惠: 于此国泰伙伴餐厅用餐赚里 !
条款及细则:
须受其他国泰条款及细则约束。
好多年前黎食过几次富豪金殿中菜,今日平安夜,应该少d人食中餐,不如黎重温旧味。富豪金殿午市餐牌有风味小食,招牌饭面,招牌点心,精选点心,同厨师推介。餐牌简单,不过选择好多。北京片皮鸭 每只 $700 另加一为左一定有北京片皮鸭食,我地提早一日打电话预留左一只北京片皮鸭,仲交代要1点上枱。不过最后唔知系咪要等我地坐低先开始整,最后1点几先有得食。服务员先上全鸭俾我哋睇,之后系我地面前起皮。好快就起好皮啦!鸭皮系脆口既,不过同其他评语一样,真系肉太厚而皮太少,所以用薄饼包住食就唔太可以,完全食唔到鸭皮既油香。如果直接沾酱汁食都还好。酱汁配料系常见嘅烤鸭酱,京葱丝同青瓜丝。全鸭跟两套酱汁配料。薄饼皮用有盖热兜放好,微微暖身。全鸭跟两套薄饼皮。可惜鸭肉太厚,要直接沾酱汁食,所以薄饼分量就多到食唔嗮。个人觉得由于刀工问题,呢度嘅北京片皮鸭唔合格。北京片皮鸭二食 鸭崧生菜包 加$40 另加一食北京烤鸭要二食系常识啦。呢度只需要加$40实在系太抵。鸭崧生菜包等到食完糖水先黎。特登叫左唔好太咸,果然鸭崧配生菜食都唔咸。鸭崧加左好多冬菇粒同其他菇粒,口感唔错。生菜够新鲜,不过太细块,基本上做唔到生菜包既

北京片皮鸭 每只 $700 另加一

北京片皮鸭

服务员先上全鸭俾我哋睇,之后系我地面前起皮。
北京片皮鸭

酱汁配料

薄饼皮

北京片皮鸭二食 鸭崧生菜包

北京片皮鸭二食 鸭崧生菜包 加$40 另加一

食北京烤鸭要二食系常识啦。呢度只需要加$40实在系太抵。鸭崧生菜包等到食完糖水先黎。特登叫左唔好太咸,果然鸭崧配生菜食都唔咸。鸭崧加左好多冬菇粒同其他菇粒,口感唔错。生菜够新鲜,不过太细块,基本上做唔到生菜包既效果。

除左北京片皮鸭,我地都叫左好多其他野食。
碧绿鲜虾饺

碧绿鲜虾饺 $68 另加一

碧绿鲜虾饺一笼四只。好少食到块虾饺皮系又薄又滑嘅,只系稔左少少。馅入面系有两只爽脆鲜虾,果然皮薄馅靓,正!我哋即刻加多笼。

黑鱼籽烧卖皇

黑鱼籽烧卖皇 $68 另加一

黑鱼籽烧卖皇一笼四只。呢款点心就差少少,烧卖皮痴埋一齐,黑鱼籽例牌得个样,虽然真系有鲜虾,不过都系普普通通。

川味蟹肉灌汤饺 $98 另加一

川味蟹肉灌汤饺

叫左两碗川味蟹肉灌汤饺。首先,果然见到唔少蟹肉喺个汤度。只灌汤饺大大只,块皮好够薄又滑,入面嘅馅我食到金华火腿,而中间系有少少川式辣油,辣味融入个汤度,又俾佢夹到㖞。

迷你锦卤云吞 $98 另加一

迷你锦卤云吞

迷你锦卤云吞一啲都唔迷你。炸云吞皮大大块大概有6块左右,沾啲酸酸甜甜嘅热汁食,超开胃。酸甜汁入面都好足料,有两只爽脆鲜虾,两块鸡柳,两片墨鱼,两块叉烧,同灯笼椒加洋葱。虽然材料除鲜虾之外都算普通,不过好丰富。

脆皮牛坑腩 $168 另加一

脆皮牛坑腩

脆皮牛坑腩卖相麻麻,见到个脆皮甩甩哋出嚟,同埋都几厚,好彩算脆。入面嘅牛坑腩个人觉得唔够稔,伴少少咖喱汁食都可以嘅。呢个份量有六件左右,下底垫左少少生菜。呢味脆皮牛坑腩我就颇失望。

莲蓉西米焗布甸

莲蓉西米焗布甸 $68 另加一

我真系超钟意食莲蓉西米焗布甸,呢度有得食呀!热辣辣用个好别致既兜仔上枱。真材实料,有莲蓉又有西米。蛋香十足,甜度适中,中间莲蓉仲系流流地心,冬天食真系非常正!
杨枝甘露

杨枝甘露 $68 另加一

杨枝甘露居然同莲蓉西米焗布甸一样钱,我就唔会叫啦。我试左一啖,正常啦。

杏仁茶

食完仲有糖水送,有杏仁茶同莲子红豆沙拣。杏仁茶都可以呀,唔会太假,又唔太甜,都算滑。

莲子红豆沙

莲子红豆沙坚有莲子同红豆,好足料。

座位非常舒服,楼底高,而空间感好好,同隔离枱距离够远。服务当然系酒店级数,服务员会主动帮你影相,待人有礼。整体食物质素有好有唔好,不过下次都可以再黎试试其他菜式。
2021-12-24
北京片皮鸭二食 鸭崧生菜包