2010-08-12
虽然寒爸已经唔在大家身边,不过阿妈生日点都要食餐饭。正当翠玉轩装修之际,寒姐问:仲有咩野中菜得呀?我唔用大脑就讲左一声:利苑啰。稳阵丫嘛。之前返教署都觉得质素ok既。一开手寒姊已经细细声同我讲:咦,服务未到一星啰。嗯,我叫茶寒妈要水佢可以连我只杯都收埋@@"叫左五个菜:宫廷酱烤骨、海味杂菜煲、鲜虾蟹肉蒸蛋白、龙王芽菜鸡丝炒面、冰烧三层肉。宫廷酱烤骨系因为睇左国泰本书所以先叫既。个三层肉其实好多脂肪,但系个汁中和左佢既肥腻。个食谱度佢话落茄汁呀、米醋呀咁,但我食到既山楂之类好天然既味道。海味杂菜煲好多人会揾瑶柱呀、甚至揾下有冇海参呀咁,但我在乎于那个奶白色既汤,好重既虾干味,我怀疑有鱼成份煲埋,令D蔬菜冇咁寡。至于鲜虾蟹肉蒸蛋白,面既上汤味太重,虾肉味道抢晒蛋白既纯;个炒面都炒得几干身唔算油;最后上桌(P.S:催左两次,到左第二次催完啦,竟然即刻有@@")既冰烧三层肉暖既,面头真系好脆好爽索索声,不过十二粒太少啦><"埋单六百几。咦,唔算好贵Wor......米芝莲一星黎讲。原本想食埋杨枝甘露Gar,不过冇人陪我食,唯有又下场啦。
正当翠玉轩装修之际,寒姐问:仲有咩野中菜得呀?
一开手寒姊已经细细声同我讲:咦,服务未到一星啰。
嗯,我叫茶寒妈要水佢可以连我只杯都收埋@@"
叫左五个菜:宫廷酱烤骨、海味杂菜煲、鲜虾蟹肉蒸蛋白、
龙王芽菜鸡丝炒面、冰烧三层肉。
食到既山楂之类好天然既味道。
至于鲜虾蟹肉蒸蛋白,面既上汤味太重,虾肉味道抢晒蛋白既纯;
个炒面都炒得几干身唔算油;
埋单六百几。咦,唔算好贵Wor......米芝莲一星黎讲。
原本想食埋杨枝甘露Gar,不过冇人陪我食,唯有又下场啦。