2021-07-31
呢排上网成日都见到唔少人介绍一间位于西环嘅泰式fusion餐厅:享慢煮泰,睇图见到餐厅装修得好有格调,食物又十分吸引!🤩🤩 望一望个餐厅名,我先醒起原来佢系我好耐之前喺上环食过一间法国餐厅,享慢煮意嘅姊妹店!😮 𠮶时都食到舔舔脷,令我非常回味!我谂呢间姊妹店都应该唔错,于是今日就book咗台夜晚过嚟试下!😝.餐厅可能因为太受欢迎,即使已经book咗台,都要喺门口排一排队,大概等咗半小时~我实在太肚饿了,一入座櫈都未坐暖就即刻疯狂咁嗌嘢食!🤣 首先上菜嘅系餐厅最出名嘅fusion料理:冬荫龙虾汤流心牛角包!西式嘅牛角包、泰式嘅冬荫功、法式嘅龙虾汤,三样嘢夹埋一齐到底系点嘅呢?🤔.第一件事一定系相机食先!😎 喺牛角包嘅中间切开,等龙虾汤爆晒浆流出嚟,再影相打卡!金黄色嘅牛角包同奶黄色嘅龙虾汤真系好夹又好靓!影完相就即刻嚟试下,牛角包外层非常酥脆香口,仲食到好香牛油味!牛角包即叫即整,即使上台之后影咗一阵相,汤汁都唔会被个包索晒~😋😋.龙虾汤系几重冬荫功味,只系微微辣,而且龙虾味亦都好鲜好突出~🤩 我最钟意个汤嘅质感,佢绝对唔系稀溜溜好似水咁嚟hea你,个汤非常creamy又浓郁,系极之惹味
龙虾汤系几重冬荫功味,只系微微辣,而且龙虾味亦都好鲜好突出~🤩 我最钟意个汤嘅质感,佢绝对唔系稀溜溜好似水咁嚟hea你,个汤非常creamy又浓郁,系极之惹味!揸住个包,再点下碟上嘅汤,味道好丰富好有层次,亦都感到非常邪恶!🤤🤤
食泰菜点可以唔叫串烧?😝 我嗌咗一份花生酱沙嗲鸡串,鸡串烧到又香又脆,面头仲有少少焦焦~鸡肉肉质好扎实又嫩滑仲要有点juicy,最正系点埋个秘制花生沙嗲酱,成嚿鸡肉微辣又甜甜哋,仲咬到花生粒,真系忍唔住食完一嚿又一嚿!😆😆
叫咗两个主食,首先出场嘅系真空慢煮挪威三文鱼配冬阴烩饭~佢个摆盘有啲似法国菜,相当精致~平时好少喺出面食熟三文鱼,怕嚿鱼会煮到干噌噌,而今次见佢系fusion嘢好似几得意先叫嚟试试,估唔到有惊喜!😮
三文鱼系用慢煮方式炮制,所以鱼肉肉质好嫩滑软绵,仲要好juicy㗎!冬阴烩饭嘅冬阴功味道几香浓,少酸微辣,不过我觉得就无牛角包嘅冬阴功味咁突出,但咁就唔会盖过三文鱼嘅味道~烩饭亦都相当烟韧,而且粒粒分明!🤤
第二个主食就叫咗泰式烧西班牙黑毛猪颈肉配白饭~食泰国嘢除咗必叫串烧,仲会必叫猪颈肉!😎 呢度嘅猪颈肉烧到够晒火喉,边皮少少焦脆,肉唔干之余仲有啲油脂,肉质嫩滑又爽口弹牙,点埋自家调制嘅泰式酸汁真系无得顶!🤩
食咗几样嘢发现好似无乜点食菜,于是就嗌咗个马拉盏炒椰菜花(通菜卖晒改做椰菜花)~成碟菜非常香浓惹味!但可能因为系炒椰菜花,马拉盏酱同调味料炒得有少少唔均匀,所以食个时一啖好咸、一啖好淡,但我谂如果系炒通菜嘅话就应该唔错!😋
食咗好多咸食,最后就来个甜品!呢个甜品名堂好劲,叫椰子雪糕配风干凤梨及紫糯米!椰子雪糕系餐厅自家制的,椰子味道好香浓,唔会泰甜,紫糯米软绵绵好烟韧!风干凤梨就系凤梨干,甜甜哋又脆卜卜~配埋紫糯米、少少椰丝、少少椰果,成个雪糕嘅口感非常丰富,冰冰凉凉好清爽!😝😝
今次喺享慢煮泰食咗好多嘢,食到好饱好满足呀!🤤 香港虽然有好多大大小小唔同嘅泰国餐厅,但如果你食到可能有啲厌,觉得泰国嘢好似食嚟食去都系𠮶啲,不妨过嚟西环享慢煮泰试下佢嘅特色泰式fusion菜吖!🙈