2022-08-03 294 浏览
同朋友行经佐敦,他带我食佐敦嘅一间泰国嘢, 我仲问佢乜佐敦有泰国嘢?我净系知有庙街打冷😜同佢行经附近都见到有几个泰国人💕入到去我以为净系食泰国嘅海南鸡饭或者菠萝炒饭😛 点知佢已经有一系列嘅串烧❤️ 我自己好钟意食串烧,因为可以试到唔同款。最钟意佢个串烧板,够大够阔落👍容易睇👍另外,系一个open kitchen,见到有个泰国姐姐喺度煮嘢食😋天气咁热,朋友叫咗一个龙眼冰, 龙眼冰透心凉,够鲜甜, 而且有好多粒龙眼喺里面, 好啱夏天解渴❤️海南鸡饭香油饭粒粒分明,而且好大阵鸡嘅香油味, 鸡够嫩滑而且又大旧, 最钟意佢无骨, 个辣酱好惹味令你食完一啖又一啖, 汤底清新而且青瓜一大条上👍左:一口牛牛味浓郁而且有嚼劲咬口❤️右: 泰式烧白鳝烧白鳝一定要叫, 放上枱已经闻到好大阵烧白鳝味,一放落口白鳝嘅香味同鱼汁已充满入口腔当中, 而且鱼皮够爽脆❤️ 食完之后已经念念不忘沙嗲串烧:猪牛鸡平时食沙嗲串烧,其他餐厅好少畀咁多沙嗲汁,次次都要问唔够食😩但系呢度比左好多,沾极都仲有,真系劲好味。而且花生酱味浓,令到你不停咁点沙爹汁,串烧份量都大旧👍洛神花茶: 味道唔会过甜,而且酸甜令到你特别开胃,亦都好解渴👍蒜蓉
同佢行经附近都见到有几个泰国人💕

海南鸡饭

左:一口牛
牛味浓郁而且有嚼劲咬口❤️
右: 泰式烧白鳝

沙嗲串烧:猪牛鸡

蒜蓉生蚝: 够蒜味,而且生蚝大粒够肉汁, 生蚝胀卜卜

蒜蓉粉丝扇贝: 蒜味浓郁配搭扇贝够鲜甜, 粉丝索晒扇贝嘅甜同蒜味❤️

朋友实在太识食, 呢间烧烤店简直系一流, 打完个食评我都好想再去食多次个白鳝, 蒜蓉生蚝同蒜蓉粉丝蒸扇贝😋
  • 一口牛
  • 泰式烧白鳝