2014-12-19 3680 浏览
近排天气冻冻,最适合去打边炉啦知道呢间铺头打边炉出名,但系几次突然兴起想食无订位都只得好灰地去食其他间。是日终于终于Book左9点左右来食。来到都要小等一阵先有台。等台期间,见到大白板上密密麻麻订位信息,各种暗语,自己估意思自娱自乐下先。店内水气弥漫,热气腾腾,好多大台打边炉,睇落好开心咁。等左差唔多5分钟就可以入啦~间铺头分左右两个area,中间等位区。我地就被安排左去右手边果度。街坊店环境就麻麻,都算干净。不过好味先最重要啦~坐定定。事先做定功课,一定叫左大家强力推荐ge番茄蟹锅底先。其他野慢慢来~个番茄汤酸甜味适中,感觉系用鲜番茄同番茄膏来整,饮落几开胃。那个汤底内容其实好丰富。有肉蟹,分量都几足,应该一只分量。仲有d蚬肉,青口。番茄+海鲜,打边炉都系第一次食。一开头番茄爱好者只是觉得汤好够番茄味。慢慢煮之后发觉,番茄汤底提升左海鲜ge鲜甜味!赞~做功课的另一个必叫选项。手切鲜牛肉。我地两个惊一份太大叫唔到其他野,老板好好人话可以卑半份沃~very nice!! 果肉质果然唔错。肉质软嫩,牛味浓郁,出面大多数打边炉d食肆完全无得比,完胜。不愧是必点菜。问左老板有咩鱼推介,老板好热
近排天气冻冻,最适合去打边炉啦

等左差唔多5分钟就可以入啦~

番茄+海鲜,打边炉都系第一次食。
招牌番茄蟹汤底
手切鲜牛肉
问左老板有咩鱼推介,老板好热情咁推荐左几款,我地最后叫做狮子鱼。举棋不定珊瑚蚌or唔记得咩蚌= = 老板话口感都脆,想试可以帮我地双拼。咁就双拼啦,可以一次过试两种 哈哈~ 仲叫左都系招牌ge四宝丸,都系半份。
狮子鱼肉质很鲜嫩。珊瑚蚌比较脆d,果个唔记得名ge蚌都脆,不过比较有肉感d。
四宝丸,鲮鱼丸,虾丸墨鱼丸同牛丸。个人最中意墨鱼丸。d丸真系同出面好唔同,唔觉好似出面加左好多粉,虾鱼其实好少。呢度d丸好弹牙,海鲜味好rich!完全可以感觉到师傅ge用心!!赞。
狮子鱼
蚌双拼
招牌四宝丸
打完边炉暖笠笠好满足。老坑真系好值得推介!!! d海鲜都好新鲜,分量都好足。简单总结就是真材实料,性价比超高~下次一定会再来
招牌番茄蟹汤底
狮子鱼
蚌双拼
招牌四宝丸
  • 番茄蟹汤底,手切牛肉,四宝丸