2016-09-21
今个中秋,难得大部分屋企人都放假,梗系要去玩下。行山呢类有益身心嘅活动,当然一呼百应啦。不过,正所谓:「假日通街都系人,离岛人多到陆沉」,仲要我地有老有嫩,究竟去边度好呢?左谂右谂,最后都系决定去南丫岛。行程中最头痛就系决定喺边度揾食。虽然香港出名食海鲜,但作为香港人,我地好清楚,香港地可以食到货真价实海鲜嘅地方,其实唔多,有啲甚至随时附送黑脸。所以一直以来去得食海鲜,预咗银包大出血之外,呃抨、味精都实走唔甩。但今次连平时零运动嘅70岁老爸都肯一齐行,对我地黎讲系一个历史性创举,个震撼度,绝对劲过"亮黑版唉疯七📱"。所以行完之后,点都要揾啲好嘢孝敬佢老人家。当谂到头就黎爆,突然谂起一位喺南丫岛返工嘅朋友。佢一年逗留喺南丫岛嘅时间,仲多过喺香港岛,绝对可以称得上半个南丫人,加上佢自己煮得两手,对食物有返咁上下要求,于是立刻Whatsapps 佢,求佢指点迷津。朋友强烈推介「榕树湾 - 民丰」,仲叫我一定要点「糯米蟹煲」。以往入南丫岛,惯性喺岛嘅另一边揾食,比较少拣榕树湾。但既然系朋友推介。好!就一于试试...当日我地5大3细,分别点咗:白灼虾、清蒸石斑、糯米蟹煲、辣酒东风螺、牛油炒蚬、风
当日我地5大3细,分别点咗:
白灼虾、清蒸石斑、糯米蟹煲、辣酒东风螺、牛油炒蚬、风沙鸡、金𥖁豆腐、扬州炒饭
先讲讲点餐情况,因为3位小朋友,分别强烈要求食白灼虾、蒸鱼、扬州炒饭。既然小朋友要求到,冇理由扫佢地兴,加上其中一个小朋友系扬州炒饭迷,人仔细细可以鲸吞一碟炒饭。所以我二话不说要求扬州炒饭「加大」。
原来仲打算叫埋「椒盐濑尿虾」,但落单嘅店员竟然话:「其实你地已经有白灼虾,再点濑尿虾,好似有点重复。而且你地只得5个大人,不如帮你连个风沙鸡都改埋要半只。好吗?」
我当然答好,但心谂,呢个伙记都几特别。我以往去食海鲜,对方理得你啲海鲜有冇重叠,更加唔会谂你食唔食得晒,佢地净系会话:「惊食唔晒?果度唔系好多嘢咋㖞。想食椒盐濑尿虾呀?无问题,两只都整到.....」但民丰嘅伙记,竟然有钱唔赚??
后来我先知道,呢位帮我落单嘅伙记,原来系民丰老板。我真系有眼不识泰山@@
无几耐,𩠌菜陆陆续续送到....
先来"金𥖁豆腐"
原先我对呢碟豆腐没太大期望,点知原来劲好味!炸皮不厚但脆,豆腐超软滑。
"白灼虾"
只只鲜甜弹牙(无错,系只只)
以往食亲白灼虾,一斤总有4、5只霉肉死虾,但呢碟白灼虾,真系只只都鲜甜无比。小朋友们更一只接一只,口中都未呑完,已问碟上剩返嘅,可唔可以留比佢地食。
"牛油炒蚬"
蚬大只冇沙,只只开口不在话下。牛油炒都冇抢走蚬肉鲜甜味。甚至连同炒嘅洋葱都好味到可以捞一碗饭。
"辣酒东风螺"
我自己本身唔太钟意食螺,总觉得平时食嘅螺肉好硬好顶胃。但呢碟完全冇得弹,螺煮得刚刚好,肉质软熟。碟中另一亮点,就系垫㡳嘅葛粉,完全吸收晒整碟辣酒螺嘅精华。超级惹味!赞!
"风沙鸡"
貌似炸子鸡。初初以为啲肉应该会几鞋。殊不知连鸡胸都皮脆肉滑,味道又刚刚好,唔会太咸。
"糯米蟹煲"
是晚主角,果然冇令我失望。
先讲讲个蟹,蟹肉质地饱满、结实,绝不是水蟹。
糯米饭,粒粒饱满分明,没有黏埋一pat pat, 完全没有油腻感,连食两碗亦唔觉漏。(朋友果然冇介绍错。正!)
仲有一点值得一赞,糯米饭完全没有蟹壳碎。食蟹煲,好味固然重要,但如果爬爬下饭,咬到蟹壳,立刻乜嘢feel都冇哂,净系feel到好烦!
"清蒸石斑"
鱼蒸得刚刚好,但因为之前几碟实在太出色,所以相对之下,冇乜嘢写。
"扬州炒饭"
呢个饭,我主要赞嘅唔系味道,而系细心和智慧。老实讲,我真系冇谂过啲海鲜咁足料,食到个鱼,我地已经饱咗7、8成。但落单嘅时候,因小朋友钟意食炒饭,所以我要求加大。正喺度谂紧一阵碟King size 炒饭点算,肯定食唔晒,实要打包嘅时间。
老板送上炒饭时,竟然话:「我担心你地食唔晒,所以帮你改返例牌,宁愿一阵唔够先再加」
老板一定系见惯人,佢洞悉到我呢种人「为食又贪心,乜都想试匀」,但又唔理食唔食得哂。所以佢当机立断帮我改返做例牌。如果唔系佢细心+有智慧,我谂我实要对唔住地球先生(用外卖盒)。
食埋老板送嘅果盘,我地就好满足咁去搭船返中环。老爸搭船果阵,猛话个蟹煲超好食,个糯米饭冇得顶,白灼虾鲜甜又弹牙,牛油炒蚬唔止香,连D洋葱都好好食......(下删500字)
今年能够有个小朋友又开心,老人家又满意嘅中秋家庭乐,全靠朋友好推介。但作为好友,有咁正嘅地方竟然唔一早讲,你话系唔系离谱吖。
****
我从来冇谂过自己会写食评,
亦唔认同相机食先嘅潜文化。
因为我成日觉得一碟热辣辣、香喷喷嘅食物递到你面前,你竟然可以......比 iPhone 食先?? 你话iphone有味蕾就话啫=.=#
所以呢篇食评会系零图片。
但因乜解究我今次会写咁大篇嘢?
原因系「香 港 终 于 有 名 物 喇 !」
以后有外国朋友黎香港,我可以带佢地一尝 香港真•出色嘅海鲜喇!