2014-07-10 6139 浏览
今日攞左半日大假去中环签文件,顺道揾朋友仔食个 Lunch 加 Tea 啦 ﹗下个月会同班朋友黎依度聚餐,我先黎视察一下先。依个钟数无咩人,环境清静舒服。有露天坐位,如果净饮野我都会考虑坐出面既,但系晏昼咁鬼热同埋食饭,都系室内好啲。只有一位貌似外藉人仕既 waitress 乍㖞,唔通晏昼落晒场?依间餐厅唯一一个 set,就系 Tea 喇 ﹗Pizza 加 Beer,无 set lunch 无 set dinner 架 ﹗发现 lunch menu 同 dinner menu 都有啲唔同㖞。冻斋啡,我已经讲左两次走甜架㖞 ﹗依家无走甜不特止,仲甜到似饮紧糖水﹗极度难饮呀 ﹗饮一啖就掉埋一边,放弃 ﹗我都费事叫佢地换喇,叫杯啤酒顺返条气好过 ﹗Stella daught,整返 round 先 ﹗下午 3 点几的生啤 ﹗我自问都系一个酒鬼,酒量非浅,但 Stella 真系好鬼易醉呀 ﹗连我都有啲顶唔紧,晕晕地呢 ﹗脆皮香草面包,无跟黑醋㖞 ﹗只系配左个唔知咩酱加橄油啰 ﹗但依个酱好特别,好香而咸咸地,同件面包既味道非常夹,越食越想食,最衰旧包系冻架呢 ﹗面包味浓,外皮略脆,里面软棉,满意。Vongole e Calamari,睇个 menu 我完全唔知道系咪黎,只系知有蚬有鱿鱼啰。无紧要,照样叫黎试下啦 ﹗我估系忌廉汁煮薯仔鱿鱼蚬啰,又几好味噃 ﹗个汁非常幼滑带忌廉香味,蚬够肥美亦无煮过火,肉汁依然,带海水味道,而且质感弹弹的 ﹗切左花既鱿鱼好爽口,卜卜脆,应该用盐腌过,有淡淡咸味。推介,值得一试 ﹗美味 ﹗当然迅间被我消灭左啦,哈哈 ﹗南瓜蘑菇意大利饭 Risotto,较我食开既芝士蘑菇意大利饭为淡口,不过带有南瓜清新既淡淡甜味,但系香气真系逊色好多 ﹗质地较汤较湿润,口感微滑,而且饭粒系全熟,并不是传统可以咬到索索声既 7 成熟。依个菜几特别,味道、香气、质感都好唔同,味道几好,值得一试,南瓜点都比芝士为健康。鸭胸,依个意大利菜名太长,实在记唔起啰 ﹗只系记得坚贵,两小块鸭胸要差不多四百蚊一客 ﹗照 order,我就试下点解咁贵 ﹗味道不得了 ﹗超级浓郁鸭肉味道,肉汁劲到滴出黎,不但肉嫩细致,而且质地软棉又带一点咬劲,一路赵一路散发出淡淡咸香,海盐吗?另外个汁会唔会系血鸭汁呢?食唔出啊。贵就系贵左少少,但依个价钱值 ﹗暂时食过最正最好味既鸭胸 ﹗必食 ﹗朋友仔酒瘾发作,我饮 Stella 佢又要饮,好啦,比半杯您喇 ﹗我坚饮唔到 Stella,饮两杯醉到要瞓觉,平时食 6 jars 黑啤都无事架㖞。

冻斋啡
Stella daught