在天后的住宅区内,有一间隐世不起眼嘅私房菜,朋友去过后赞口不绝,爱好四处寻觅美食嘅我又点可以错过呢!今晚约埋几个朋友一齐黎试下。餐厅招牌写住The Key Gourmet Studio,好容易会行过龙走漏眼。餐厅平日会开班教授烹调菜式,晚上先以私房菜形式运作,而且每晚只招呼少量客人。餐厅环境布置令人尤如置身于豪宅嘅开放式厨房中,感觉好特别。一坐低就开左枝红酒🍷,$300价格合理。厨师推介$650嘅5 course dinner,之后就可以欣赏到厨师即席为我地准备每一道精致嘅菜式。前菜系什锦玫瑰油醋。每种蕃茄嘅生熟程度各有不同,味道由微酸去到鲜甜,色彩缤纷,配上芝士食非常开胃。汤系以时令蔬果制作成嘅冻汤,包括青瓜、提子、青苹果、牛油果同埋桃,味道清甜。主菜一系香煎刺身带子伴黑松露。带子两面轻微煎香肉质香软,鸡髀菇造成带子嘅形状十分有心思,而且煎得好香,口感同味道都一流。主菜二系香煎西班牙黑毛猪鞍扒,采用左梅头肉部位,猪肉肥瘦适中。约五成熟嘅猪鞍扒煎焗得好软腍,猪肉香味浓郁。伴碟嘅系加入左海苔粉嘅西兰花泥。甜品系以cream cheese,鲜忌廉同姜汁打成嘅mouse配豆腐花,口感好flu

一坐低就开左枝红酒🍷,$300价格合理。

甜品系以cream cheese,鲜忌廉同姜汁打成嘅mouse配豆腐花,口感好fluffy。加入焦糖果仁,口感非常丰富。