餐厅: 火水爐冰室火鍋
资讯:

餐厅: 火水爐冰室火鍋
资讯:

饿龙.猪割先生语录📌 火水炉冰室火锅 - 旺角烟厂街33号朗廷轩1楼🗓(7/8) 星期日 ⏰ 下午1点左右 💈特式:餐厅位于旺角烟厂街,近好景及广华医院,方便得嚟其实又比较会小行去𠮶个位,咁啱要去附近买野经过,又突然想打边炉,所以试佢一试,见佢如果用openrice app book位可以每位减$30,咁就梗系即刻book埋位先去食啦,🥩🍔🌭🌮🥗🥯🥘🍲🍝🍣🥟🍤🍱食物:食物会先提供一个麻辣鸡煲(可选唔辣或小/中/大辣),另外仲有火锅料加配及一些台式小食,咁等我逐样讲吓味道先......麻辣鸡煲🐔🥘 - 佢个鸡煲唔系出面常见好干身又或者d汁好杰身个只,佢系有d麻辣汤汁系底,但个味都做得几好食,d鸡食得出唔似系雪藏鸡,我叫小辣都几辣下,大约有谭仔5小辣咁上下;仲有另外嘅优点,就系佢个鸡煲会配埋猪皮/豆卜呢d索汁嘅配料,而且佢地放紫洋葱/芹菜呢类配菜一d都唔手紧,d配料/配菜索晒d汁,仲好食过鸡。巴辣胡椒猪肚花胶锅 - 汤底叫左呢个,一上枱好香胡椒味,未打边炉都已经饮左两碗,但略嫌佢唔系好够胡椒辣味;入面仲有2大块花胶扒,好厚身又有胶质,另外d猪肚都煮得好腍,又无骚臭味。🐮特选牛颈脊/极品封
饿龙.猪割先生语录

📌 火水炉冰室火锅 - 旺角烟厂街33号朗廷轩1楼
🗓(7/8) 星期日 ⏰ 下午1点左右

🥩🍔🌭🌮🥗🥯🥘🍲🍝🍣🥟🍤🍱

🐮特选牛颈脊/极品封门柳 - 佢地系用3款唔如同嘅牛肉级数去分开3个价钱等级,因为订位平左$30,所以叫左佢最贵𠮶个set,但发现竟然中间嘅封门柳仲好食过最贵嘅牛颈脊;
牛颈脊肉味系比较浓同香牛味,但有少少韧,反而佢个封门柳仲好食,好松软,虽然肉味真系比牛颈脊淡d。

配料 - 呢度嘅火锅配料都好普通,无乜特别特式野,虽然配料少同无特别,但试左几款都有中上级数,好食过出面好坊间嘅任食火锅,以下系推介嘅款式:
⭐️紫菜响铃/水鱿/鹅肠/花枝丸/木耳

小食 - 有提供几款台式小食,盐酥鸡/泡椒鸡翼尖/泰式无骨凤爪/炸地瓜条/麻辣凉拌,因为肚皮有限,净系试左无骨凤爪,算好食但个人觉得太酸。

☕️🍵🥤🧋🍺🍷🥃🍹🧉🍾🍶🥛
饮品 - 饮品有提供任饮罐装饮品,包括汽水/菊花茶/冬瓜茶/竹蔗水/荔枝水等等...

🍽环境:餐厅环境几特别,有d大排档feel,包括张餐枱个外貌都做到好古老嘅折台咁,另外因为间舖叫火水炉,所以间舖有个位摆满晒火水炉做摆设,座位同枱与枱之间都阔落坐得都好舒服。

🤵🏻🤵🏻‍♀️🤵🏻‍♂️服务:店舖职员服务好好,可能系因为当时得我一枱客,所以差唔多净系专注服务我地个枱,上菜收碟速度都十分。但都觉得奇怪,星期日嘅中午我由1点坐到2点半,除左我一枱客都无,佢又唔算贵,又唔系唔好食,都唔知点解❓❓唔通地理位置真系咁紧要❓

💰💸价钱:今系食最贵个set午餐任食,本身就$298/1位,因为我系openrice app book左就可以减$30,加上午餐系唔收加一,所以就咁$536/2个人埋单。

🐲💬总结:我觉得呢间舖d野都几好食,而且价钱都算合理,座位环境都几舒服,唯一可挑剔嘅地方就系地理位置唔算太就脚,但又未去到差,所以真系谂唔明点解假期lunch时间都无人帮衬。
麻辣鸡煲
酱料