唐閣

T'ang Court
餐厅: 唐閣
优惠: 于此国泰伙伴餐厅用餐赚里 !
条款及细则:
须受其他国泰条款及细则约束。
实而不华嘅米芝连三星中菜唐阁🥳唐阁(尖沙咀)📍尖沙咀北京道8号香港朗廷酒店1楼及2楼「我是一个临记可以填满你寂寞,姑息你滥用我弥补这空档,明明今晚好好紧贴在我旁,你开你手机暗暗因他发光」#装睡的情人 #张敬轩全港只有两间米芝连三星中菜,一间就系四季嘅龙景轩,另一间就系今日想介绍嘅位于朗廷酒店嘅唐阁,相比起龙景轩嘅奢华气派装修,唐阁依边就平实好多,甚至乎如果唔系门口有几块米芝连三星嘅奖牌,可能都未必会察觉到依度就系全港唯二两间米芝连三星中菜之一。唐阁订位并唔算太困难,提早一星期左右预订都有位,装修格局似一般酒店中菜,服务水平当然一D都唔马虎,样样都照顾周到,同时令客人用餐体验可以更随性,唔会太过拘谨。-蜜汁饯叉烧 $360 4.2/5 ⭐️ 每次到访米芝连中菜餐厅,必定要试嘅一定各家出品嘅叉烧,唐阁嘅叉烧色泽亮丽,肥瘦适中带少少㶶边,入口松化,但无太大惊喜或者记忆点,只可以话系一道好食嘅叉烧。-𫗵焗鲜蟹盖 $250 4.4/5⭐️𫗵焗鲜蟹盖亦系传统米芝连中菜都会有供应嘅招牌菜,唐阁嘅鲜蟹盖亦系招牌之一,上枱金黄香脆,侍应比我地影完相之后仲会提供毛巾比我地直接包住蟹盖方便进食,依个𫗵焗鲜蟹盖非
实而不华嘅米芝连三星中菜唐阁🥳

唐阁(尖沙咀)
📍尖沙咀北京道8号香港朗廷酒店1楼及2楼

#装睡的情人 #张敬轩

-蜜汁饯叉烧 $360 4.2/5 ⭐️
蜜汁饯叉烧

-𫗵焗鲜蟹盖 $250 4.4/5⭐️
𫗵焗鲜蟹盖亦系传统米芝连中菜都会有供应嘅招牌菜,唐阁嘅鲜蟹盖亦系招牌之一,上枱金黄香脆,侍应比我地影完相之后仲会提供毛巾比我地直接包住蟹盖方便进食,依个𫗵焗鲜蟹盖非常饱满,系混入咗几种唔同嘅蟹肉,入口啖啖蟹肉好鲜甜,仲有少少洋葱丝增加口感,食完之后非常满足,好推荐。
酿焗鲜蟹盖

-唐阁宝盒饭 $170 4.3/5⭐️
依个亦都系唐阁另一个招牌之一,用左蟹造型嘅器具装住白汁芝士海鲜饭,饭底有炒过,干身之余粒粒分明,配返白汁芝士一齐食非常满足,配料有蟹肉同虾肉,系另一个变奏版嘅𫗵焗鲜蟹盖,同样十分出色,推荐。
唐阁宝盒饭

-生菜片鸽崧 $260 4.1/5⭐️
份量非常之多嘅一道菜,可以当生菜包咁食,生菜包住鸽崧等配料一齐进食,多层口感满足,但份量实在太多,我地两个人最后食左1/3就已经投降要打包拎走。

-蜜瓜椰青冻糕伴红豆酥 4.1/5⭐️
常言道,甜品系有另一个胃,所以我地就算好饱都想试试米芝连三星中菜嘅甜品,先讲每位都附送蜜瓜椰青冻糕伴红豆酥,红豆酥外形整到一个梨咁,非常可爱,蜜瓜冻糕就正常水准发挥。
-莲蓉西米焗布甸 $70 4.2/5⭐️
坊间已经越嚟越少见有莲蓉西米焗布甸,所以系到见到即刻叫嚟试试,表层焗到焦香烟韧嘅西米布甸,而内层湿润而且好香莲蓉味,非常满足。
-杨枝甘露 $70 4.1/5⭐️
最后就系一碗杨枝甘露,冰凉透心又解腻,非常唔错。

总结:唐阁贵为米芝连三星中菜餐厅,服务水平当然一流,整体各样食物水平都唔错,但又未去到令人觉得惊艳嘅感觉,不过价钱相对适宜,而且亦唔太难预约,大时大节想庆祝嘅话都可以嚟依度试试。

====
#唐阁#摘星之旅#米芝连三星#朗廷酒店
#尖沙咀美食#hkfood #hkfoodie #foodiehk #hkfoodblogger #hkfoodlover #hkfoodstagram #hkfoodporn #852eats #hkiger #食好西 #相机食先 #香港美食
#𫗵焗鲜蟹盖#唐阁宝盒饭#蜜汁饯叉烧

====
有兴趣睇更多好西推介,或者大家有好西Share,请大家Follow下我IG,比D支持✨:@healoop.foodie
蜜汁饯叉烧
酿焗鲜蟹盖