2016-09-08
拉斐特是在一次活动中认识, 当时活动都是与女生扮靓及情侣关系有关没想过, 原来这里有餐厅的门口位已有晚餐Menu, 见食物都啱我同男友口味, 一于上去试试 好在男友不抗拒, 佢亦没有误会我带佢黎呢度系迫婚餐厅位于2楼, 有电梯及楼梯上到2楼, 以为自己去咗人家摆酒的地方因为放了很多迎宾的结婚摆设, 准新人可以黎偷下师㖞餐厅前有一个大厅, 感觉都几舒适餐厅可能仲算新的关系, 平日的晚上人客不多这样宁静的进食, 对情侣夫妻来说是蛮好的, 可以谈情说爱嘛 餐桌椅子都是用上高贵优雅的紫色系 晚餐有5款可选, 消息百多二百圆但已包括头盘 (餐汤或沙律), 小食, 主食, 甜品及餐饮 5个course再加上浪漫宁静可以谈心一整晚的环境, 计落都唔算贵啦~ 我拣了鸡肉天使面, 而男友就要食肉, 所以羊架非佢莫属大家都要沙律不要汤没点汤, 但都会提供温暖的牛油餐饱㖞, 唔错 沙律绝不粗糙, 新鲜爽脆的杂菜, 加入粟米粒, 小蕃茄及红腰头, 用料及份量都很足! 餐前小食每人各点了一款: 法式薯蓉焗田螺侍应送上来时, 都叮嘱要小心碗边会很热没壳的田螺食得更方便, 原来薯蓉上加了点芝士, 我毕的
没想过, 原来这里有餐厅的
好在男友不抗拒, 佢亦没有误会我带佢黎呢度系迫婚 餐厅位于2楼, 有电梯及楼梯
上到2楼, 以为自己去咗人家摆酒的地方
因为放了很多迎宾的结婚摆设, 准新人可以黎偷下师㖞 餐厅前有一个大厅, 感觉都几舒适 餐厅可能仲算新的关系, 平日的晚上人客不多
大家都要沙律不要汤
没点汤, 但都会提供温暖的牛油餐饱㖞, 唔错
侍应送上来时, 都叮嘱要小心碗边会很热
薯蓉热辣辣好好味! 另一个: 白菌鹅肝酱
外形像炸带子, 加了白菌的关系, 吃落好juicy~
面头的炸粉又唔会令到成粒好硬掘掘, 食得出系新鲜煮出来, 唔系一早整定的
金黄色的外表, 一点油份都没有, 应该是焗出来, 劲香脆
而且也非常有礼貌, 又会自动自觉加水给人客, 服务态度good!!
倾下食下, 主菜又来啦
意式黄瓜烧鸡肉天使面 $168
上到台, 仲见到有少少汤汁, 慢慢就被天使面吸收哂
我喜欢这样质地的酱汁, 多过稠杰的酱汁
天使面的decoration都几特别, 原条小甘荀放在面, 好可爱
幸好我都吃得辣, 虽然都几入味, 不过餐厅呢点就缺乏细心, 因为未必人人吃得辣
因为呢个辣唔系微辣或小辣
至于鸡肉唔会鞋恰恰, 加了辣汁都惹味 而男友的 宝云酥焗羊仔架配辣根奶油薯蓉配薯菜 $268 同一时间上台
卖相都唔输蚀, 其实我同男友最怕系羊膻味, 所以极少吃, 不过男友要吃肉, 所以都试试
佢比我无咁怕膻味, 佢先试味后, 发觉唔缰才切少少给我试
果真...无膻味!
咁样既肉质会鲜嫩一点
那个奶油薯蓉超超超好味呀!! 洒了点盐花, 又带奶油香味, 食唔停咀
伴碟的薯仔都是用焗炉焗出来, 都是没有多余油份, 感觉健康得多
跟手侍应送上是日甜品及餐茶
甜品是: 朱古力红桑莓慕丝蛋糕
只碟系冰冻架, 呢d细心位真系做得唔错
而且卖相都别有用心
食物质数都很用心, 侍应的招呼周到, 希望比多d情侣知道呢间好餐厅 除咗晚餐之外, 佢地仲有供应午餐及afternoon tea set架
tea set可以用姊妹黎㖞 餐厅好似cafe咁, 仲放置card game比人客玩乐添