2018-07-04
今日又约了好姊妹去食晚餐~顺便庆祝一下姊妹的生日~然后就发现了这一家西日式餐厅不过店的位置有点难找, 是楼上店, 我同姊妹迷路了打比老板问路都好热心咁教我地点上去因为我地放工时间就去食饭, 上到去未有太多客人~埸地不是很大, 反而有种放松舒服的感觉。店名叫得The Balcony 当然有户外露台位啦~露天位也是吸烟位置~一入坐, 店员就送上2杯水。好平常但系佢送的水不是普通的水, 望落淡粉红色闻落好香生果味, 问一问店员, 原来佢地系用各种水果(好似士多啤利同蓝梅等)浸泡过的水果水~饮落有少少酸味~绝对可以帮你开胃。唔岩饮都唔紧要有普通清水~打开餐牌, 喜欢饮酒的伙伴们不要错过这个~只要加98元就可以任饮2小时~!依照我地既食量~我地就叫左呢个388既SET~算系中间位~另外仲有238,488同588~呢个388既THE STYLISH SET剩有莉菜都有5款!好吸引!唔中意食SET都仲有其他单点可以选~先上既系煎鹅肝配日式萝卜及菠萝~鹅肝不算很油, 我本身都比较怕吃内脏, 但呢个鹅肝食落去好香, 唔算油腻配埋日式萝卜同菠萝, 菠萝既酸味中和番鹅肝既油腻~之后系扒虎虾香桃沙律~沙律以沙
然后就发现了这一家西日式餐厅
不过店的位置有点难找, 是楼上店,
我同姊妹迷路了打比老板问路都好热心咁教我地点上去
因为我地放工时间就去食饭, 上到去未有太多客人~
埸地不是很大, 反而有种放松舒服的感觉。
露天位也是吸烟位置~
一入坐, 店员就送上2杯水。
好平常但系佢送的水不是普通的水, 望落淡粉红色
配埋日式萝卜同菠萝, 菠萝既酸味中和番鹅肝既油腻~
大虾好弹牙, 沙律菜有点微苦, 推荐配上桃一齐食~
汤好浓厚但有点偏咸。
接住落来系意大利风干火腿, 水牛芝士配意大利黑醋汁~
火腿咸味配上淡味既水牛芝士, 有咬口之外反而仲突出左芝士既香味!
最后一道前菜就系芝士黑松露烤菇, 都系我最中意既一道!
菇好厚实, 酿埋洋葱同芝士, 仲有黑松露, 一口咬落去, 好有层次, 口感都好好。
大推!
店定都好贴心~食完咁多前菜, 紧系会有少少肥肚同油腻感。所以系食主菜之前, 就有呢个青柠雪葩
雪葩好幼细,唔会食到成日雪, 加上青柠酸味令到你瞬间开胃番 再战接下来既重头戏主菜。
意粉不会过熟, 有咬口配上忌廉汁, 小妹最中意食菇味既忌廉意粉,所以呢个意粉我系好推荐!
三文鱼扒好厚身,但唔会过熟所以一咬落去就有好多汁, 加上上来既时候皮好脆, 加埋软软的三文鱼,真系有外脆内软既口感。
下面个菠菜因为有上面三文鱼油浸泡过, 不知道是不是有加了点蜜糖, 所以吃出来甜甜的。
最后就到结尾饮品同甜品时间啦!
因为食到最尾的确有D腻啦, 所以就叫左健康的柠水
柠檬派偏酸,但在当下是非常解腻。白油嗜哩里面有苹果粒, 蓝莓同士多啤利, 但我个人不饮酒的, 所以觉得油味偏重。
而绿茶奶冻则味不够浓但很够滑!!