2018-09-10 549 浏览
现在嘅上水非常繁荣,每日男男女女一家大细,拖住大大小小嘅行李喼,在唔同既药房、百货、超市入货,执货,周围都非常热闹,大小食肆常常爆满,要揾食都好困难。星期六日比平日更多人多喼,我都会向比较少人嘅核心外围转。去到新成路有几间新开嘅小店,就拣咗呢间孖宝。店内装修清新简洁,坐位有廿几个位,店员都殷勤招呼我地在宽敞嘅位置,仲细心介绍餐牌嘅菜式。我地梗系叫佢地嘅招牌菜式,美国谷饲猪肉眼,纽西兰肉眼啦先来餐汤,意式杂菜汤:好浓嘅蕃茄汤底,加上香草同大量蔬菜,酸酸地好开胃👍,面包有好多露丝玛利,质地唔算软,但都好食。主菜我要猪肉眼,猪扒好大份同埋厚切,好多肉汁,一啲都唔嚡,好有肉味,面头煎到香脆,连埋少少肥一齐食,👍👍👍!其实出面好少可以做到厚切又唔鞋底,师傅选材好更有好功夫👍👍,仲有待应小姐会主动问要唔要芥茉,够细心。另一份叫咗牛扒,朋友唔系咁钟意太生有血𠮶种,所以叫咗7成熟。纽西兰牛你唔会预有好多肉味,但今日呢件都叫几好牛肉味,叫7成但做咗差不多系well done,但系肉质仲好嫩,无渣有肉汁!都系𠮶句:师傅拣得好👍跟餐个薯条,炸得外脆内软👍👍最后叫咗杯柠檬杂果花茶作完结,系柠檬草加杂果干浸泡,

我地梗系叫佢地嘅招牌菜式,美国谷饲猪肉眼,纽西兰肉眼啦
跟餐个薯条,炸得外脆内软👍👍
最后叫咗杯柠檬杂果花茶作完结,系柠檬草加杂果干浸泡,好香好清新,可以将食肉嘅肥腻感减去,令口腔换然一新,为今个午餐划上完美句号。
2018-09-08