2016-10-24 537 浏览
今次系同个朋友庆祝生日,想揾d有酒饮嘅地方食,顺道可以饮杯嘢,所以拣了棉登径呢间Quaver House。地点易揾,就系棉登径嘅中间,门口有道白色拱门,有点科幻感觉。刚好就到万圣节,餐厅门口及带枱位置都装饰了万圣节饰品,增添气氛!今次只得两人食,所以拣选了set dinner 二人餐分别有沙律及餐汤、main course 可拣选两款,另有甜品及餐饮!首先来的是香草蕃茄水牛芝士沙律原先谂住水牛芝士会较滞,但无谂过佢唔滞之余仲好滑溜,有点清新,可能是相配蕃茄及火箭菜,相当醒胃我哋亦点选了饮品Mojito 及Chokoboru !Mojito 相对比平时大杯,有一条冰柱在杯内,但随著冰柱融掉,饮品亦较淡!而另一杯Chokoboru因里面有Tabasco及较浓郁嘅酒精味道,比较不易入口再来就是这个南瓜蓉汤,里面有一丝丝的南瓜,非常之甜,很好饮,原先想饮哂这汤,但饮吓饮吓已经有点饱,所以决定留肚食主菜主菜拣了美国安格斯肉眼选了六成熟,虽然来到时已接近八成,但亦无很老的感觉,仍相当滑溜好味,亦很易切开,加上配合粗形薯条,本人十分喜爱,很有口感而另一主菜就是蒜片辣椒蟹肉扁意粉,第一啖已尝到辣辣的味
主菜拣了美国安格斯肉眼
而另一主菜就是蒜片辣椒蟹肉扁意粉,第一啖已尝到辣辣的味道,很惹味,但除了辣味就尝不到其他味道,虽有些菇作配料但并未觉得里边有蟹肉,略为逊色
食饱饱后我哋就点了几杯Craft beers试饮,佢有三款,我哋就试哂三款
我哋顺序由淡至浓试
-Blanche-呢只淡d,有d似Hoegaarden
-Moinette-呢只泡泡好绵密,但好快就无哂d泡泡,但我朋友饮唔知点解觉得有罐头回锅肉嘅味道,好好笑

-Saison Dupont-呢只最浓,有浓浓嘅麦味
个人我会比较喜欢Moinette

最后仲有甜品梳孚厘,但已经饱到食唔落啦

今餐晚餐食物系好味道嘅,但饮品就真系麻麻,如果再嚟我会想试吓佢嘅汉堡!
2016-10-19
庆祝纪念
生日
用餐优惠
优惠券
  • 南瓜汤,安格斯肉眼