2016-12-09
Weekend最好嘅节目就系揸车周围去,发掘下唔同嘅新景点, 顺便周围食下各区嘅美食。 讲起西环, 大家除咗会谂起买海味之外,文青朋友一定会谂起日落打卡胜地---西环码头。今次唔系想教大家点样影靓相, 而系想介绍一间喺西环码头附近嘅法式餐厅《Bistronomique》, 呢间餐厅气氛休闲,隐隐散发出法国人休闲嘅气息。 而且食物嘅质素亦相当之高,价钱亦相当合理, 无论系下午抑或夜晚, 环境气氛都相当唔错。今日嚟食lunch, 刚好有下层嘅窗口座位, 望住个海,远眺青马大桥,好不写意。一坐低就叫咗杯Virgin Peach Daiquiri,饮落其实系桃味嘅 smoothies 。 桃味香甜,沙冰亦好细滑, 带点微酸, 好开胃。先呢个前菜法式香草焗田螺, 法式焗田螺系常见嘅法式料理, 与其话系田螺,其实正确应该系法式蜗牛。 田螺用咗蒜蓉牛油同香草酱焗制, 未上枱已经传来阵阵嘅蒜香味, 田螺肉嫩滑, 配搭埋下面嘅忌廉薯蓉, 口感一流。 就连我听到食法式蜗牛会怕怕嘅女生, 都食得津津乐道。散嗌咗一个海皇鱼汤, 个汤单系卖相已经好吸引, 色泽金黄,上面撒上parmesan cheese, 第一
今次唔系想教大家点样影靓相, 而系想介绍一间喺西环码头附近嘅法式餐厅《Bistronomique》, 呢间餐厅气氛休闲,隐隐散发出法国人休闲嘅气息。 而且食物嘅质素亦相当之高,价钱亦相当合理, 无论系下午抑或夜晚, 环境气氛都相当唔错。 今日嚟食lunch, 刚好有下层嘅窗口座位, 望住个海,远眺青马大桥,好不写意。 一坐低就叫咗杯Virgin Peach Daiquiri,饮落其实系桃味嘅 smoothies 。 桃味香甜,沙冰亦好细滑, 带点微酸, 好开胃。 先呢个前菜法式香草焗田螺, 法式焗田螺系常见嘅法式料理, 与其话系田螺,其实正确应该系法式蜗牛。 田螺用咗蒜蓉牛油同香草酱焗制, 未上枱已经传来阵阵嘅蒜香味, 田螺肉嫩滑, 配搭埋下面嘅忌廉薯蓉, 口感一流。 就连我听到食法式蜗牛会怕怕嘅女生, 都食得津津乐道。