2022-04-11
作为一个土生土长深井原居民,系有责任为大家发掘下深井美食嘅😆 唔好以为我净系识介绍烧鹅,喺深井捐窿捐罅都会揾到好多好嘢食㗎😉特别系呢间近期先开的法式小餐馆,系而家我喺深井几钟意的高质西餐!特别系趁天气清凉的下午,白色帐篷下的户外用餐区,好舒服写意,心情即刻好似去咗个旅行咁! 平日午市套餐大约百零蚊,最深井区内的西餐价位而言,算是很不错了(深井食嘢唔算平㗎)▪️南瓜餐汤 + 牛角包比想像仲精致,南瓜汤好香甜,加咗少少甜椒粉,添了一份甜辣。牛角包新鲜出炉,又热又脆 ▪️麻辣咸牛脷炒扁意粉 ($148 套餐)很欣赏这个四川风意粉 麻辣味好出,好惹味好过瘾!每条意粉都能充分渗透麻辣味,辣得来又唔会俾啲辣油浸到油淋淋。我最欣赏系佢啲牛脷丝切得好厚身,啖啖肉感好正▪️大虾海胆酱墨鱼汁意大利饭 ($188 套餐)一放低已经闻到劲香,酱汁超香浓,除咗浓厚的墨鱼汁之外,仲有一阵海洋咸鲜味,原来系来自海胆酱(点菜𠮶阵冇留意度),味道丰厚,饭粒之间混着粒粒鱿鱼,添了一份烟靭口感。两只手掌心size大虾,钟意咸香味嘅,唔好唔记得留返个虾膏捞埋入个饭度!超正😆▪️冻桔子汁酸酸甜甜的,食饱饱之后好烧消滞
▪️南瓜餐汤 + 牛角包
▪️麻辣咸牛脷炒扁意粉 ($148 套餐)
▪️大虾海胆酱墨鱼汁意大利饭 ($188 套餐)
▪️冻桔子汁
酸酸甜甜的,食饱饱之后好烧消滞