2023-04-28
我今次同朋友去食BACI Trattoria • Bar,听讲系一间好正嘅意大利菜海鲜酒吧,位于中环兰桂坊,好方便。我哋黎到之后,就见到佢哋有个好靓嘅海鲜吧同甜品corner,仲有个开放式厨房,可以睇到师傅即焗pizza。我最钟意食寿司,所以对佢哋嘅寿司好有兴趣。佢哋有几款特别嘅寿司,例如海胆、三文鱼、吞拿鱼等等。我觉得佢哋嘅寿司都好有水准,米饭好香甜,饭粒分明,唔会太软或太硬。海鲜都好新鲜多汁,切得好薄,配上啱啱好嘅酱油同芥末,一啖入口就感觉到海洋嘅味道。除咗寿司之外,我仲试咗佢哋嘅pizza同主菜。佢哋嘅pizza系全港第二名意大利pizza,批边好厚实但唔会干身,批底又薄又香脆。我叫咗个ham & mushroom pizza,火腿同芝士好够味,仲有少少黑松露油提升香气。主菜方面,我选择咗个grilled wagyu beef sirloin,肉质好软滑多汁,炭烤风味十足,配上胡椒汁同薯菜沙律,好满足。最后黎到甜品时间,我就一定要食佢哋嘅tiramisu啦!佢哋嘅tiramisu系用手指饼做底,然后加上mascarpone cheese同朱古力粉。手指饼好湿润带少少酒味,chee
最后黎到甜品时间,我就一定要食佢哋嘅tiramisu啦!佢哋嘅tiramisu系用手指饼做底,然后加上mascarpone cheese同朱古力粉。手指饼好湿润带少少酒味,cheese又滑又creamy,朱古力粉增加苦甜感。食完之后觉得好幸福。
总括而言,我觉得BACI Trattoria • Bar系一间值得推介嘅意大利菜海鲜酒吧。佢哋嘅食物质素高,款式多元化,仲有唔同种类嘅酒精饮品任饮。而且佢哋嘅环境宽敞舒