2009-09-30
落左几日雨, 天阴阴咁个人都冇心机陈某话需要去抖下新鲜空气, 所以一齐去左宝莲寺行下。因为落毛毛雨既关系, 天气好凉, 吹埋黎阵阵都系好清爽既凉风, 舒服到唔识讲, 行到饿饿地, 本身打算黎食呢度既斋, 但睇完MENU又觉得会食唔哂, 所以就去买D小食试下。小食部O系斋堂隔离, 环境好好, 食物放O系玻璃柜display,见到有好多款糕点, 样样个样都好似好好食咁, 心大心细之下叫左以下几样: 炒米粉: 估唔到会咁好食, 叫左2碟黎食, 仲打包左番屋企, 好够味又爽口, 椰菜同米粉比例O岩O岩好。红枣糕: 几爽甜, 不过实左少少, 但都算系好食。西米糕: 呢种糕系我儿时最爱, 近年都好少食到, 呢度整得唔好食, 唔够爽, 唔够甜, 中间既豆沙馅有阵怪味, 可能曾经食过太好食既西米糕, 所以好难揾得番O岩心水既....奶皇糯米磁: 难食, 中间D奶皇同泥胶冇咩分别, 食左几啖就投降春卷: 普通, 冇特别~
陈某话需要去抖下新鲜空气, 所以一齐去左宝莲寺行下。
舒服到唔识讲, 行到饿饿地, 本身打算黎食呢度既斋,
但睇完MENU又觉得会食唔哂, 所以就去买D小食试下。
好够味又爽口, 椰菜同米粉比例O岩O岩好。
红枣糕: 几爽甜, 不过实左少少, 但都算系好食。
所以好难揾得番O岩心水既....
春卷: 普通, 冇特别~~
"HAM"水角: 都系冇特别, 唔难食
杂甜酸斋: 好大碟, 我其实都系第一次食,
平时未食过而且冇咩兴趣..所以我都唔知算唔算好食, 但五香果只系几好味
豆腐花: 我觉得几正, 虽则豆味系冇乜, 但糖水有淡淡既姜味, 豆腐花好滑,
平时我要落黄糖先食到, 但今日静系糖水已经觉得好好味,
不过因为叫得太多野食喇, 所以食到后段放弃左。
日日出街吸埋太多废气, 又唔够训, 但今日上一上呢度抖下气
觉得个人精神左, 真系得闲要再黎过先得!