同好友食团年饭梗系去湾仔新开了一间由前米芝莲餐厅日藉师傅主理「围炉烧」的居酒屋-炭兎 SUMITO!🐰餐厅装潢以型格为主,拥有开放式厨房,门口右手边主理围炉烧及炉端烧部份,将串好嘅鱼类、海鲜插在备长炭的四周,系香港确实系较少罕见!🖤建议大家可以提早预约吧台,近距离观赏师傅们系炉火旁嘅精湛厨艺,一次过可以品尝到最地道嘅围炉烧、炉端烧及各种时令生蚝、刺身等日本料理。🐰左手边设有有酒柜多款清酒、啤酒、high-ball、sour等及生蚝区,作为居酒屋嚟讲的确系较多酒类选择。🖤另外餐厅更把日本的居酒屋文化推广到香港每当烧好一条「喜知次」,师傅便会挥起鼓棒击鼓,真系超级有气氛。🐰可惜当晚未见到有客人烧喜知次。咁下次我就去烧啦。—今次我哋就拣咗坐卡位,主要目的系我哋想多啲空间摆放食物—✨铁盒烧广岛生蚝$420/12pcs🐰用咗较大size广岛蚝,放入铁盒里烧,烧完都每一粒都系胀卜卜。建议先食一啖系原味,入口鲜味滑嫩,既保留广岛蚝嘅海水味,又食到鲜味!芝士控更可追加热熔芝士($48/3pcs)~🖤然后再按自己个人口味再特别调制,设有调味盒子里面有柠檬、辣汁酱、芫荽。✨白姜醋鲭鱼昆布卷 $98姜葱醋鲭
同好友食团年饭

🖤另外餐厅更把日本的居酒屋文化推广到香港

🐰可惜当晚未见到有客人烧喜知次。咁下次我就去烧啦。

今次我哋就拣咗坐卡位,主要目的系我哋想多啲空间摆放食物

铁盒烧广岛生蚝

✨铁盒烧广岛生蚝$420/12pcs
调味盒子里面有柠檬、辣汁酱、芫荽

白姜醋鲭鱼昆布卷
✨白姜醋鲭鱼昆布卷 $98
姜葱醋鲭鱼卷,入面嘅子姜简直就令到条鱼美味十足

山芋明太子铁板烧
✨山芋明太子铁板烧 $78
山芋蓉上面有明太子,中间一次开就会见到蛋浆流出来,里面有章鱼粒,口感十足,够鲜够甜

枥尾油炸豆腐伴魩仔鱼
✨枥尾油炸豆腐伴魩仔鱼 $78
油炸豆腐旁边有个姜蓉,建议先放落去酱油再一齐进食,或者在上面加上白饭鱼仔一齐食,感觉几得意

鰯鱼伴明太子
✨鰯鱼伴明太子 $118
今次我哋就拣咗鰯鱼(沙甸鱼),以免放上大量嘅洋葱丝和明太子,就咁食沙甸鱼又可以,夹埋一齐食又系另一种享受,中意食鱼嘅朋友仔一定要试

铁盒烧广岛生蚝(12)
✨【备长炭炭烧】✨
✨鸡肾、牛舌、
炭烧牛舌
鸡腿肉、
免治鸡肉棒鹅肝酱
真系炭烧出嚟嘅特别好食,全部都值得推介,有炭香味又保留到肉质嘅鲜嫩~

夹饼红豆雪糕
✨夹饼红豆雪糕 $38
夹饼好脆卜卜脆口,配红豆蓉+云呢拿雪糕,一个又点够呢🤣

Agara Craft Yuzu Ale
🍻Agara Craft Yuzu Ale $88/bottle
两款味道都不错,但系柚子味𠮶一款个底系会有柚子粒粒,真系好清新

Overall 嚟讲,人均消费5xx,能你感受到日
式居酒屋文化,又可以观赏围炉烧,真系gathering 首选,价钱相宜,气氛冇得顶!当日大部份嘅顾客都系日本人同埋外国人为主,你就知咩料啦~ 除咗上述嘅食品之外,更有牛肠锅和炸物同埋寿司刺身等,真系满足晒我哋多心嘅要求!

新年、情人节未谂到一个啱嘅地方,不妨一试🐰炭兎🖤

如果大家中意俾个like支持下🤟🏽 𝗖𝗶𝗮𝗼
2024-02-01
$577.5 (晚餐)
庆祝纪念
团年饭
铁盒烧广岛生蚝
白姜醋鲭鱼昆布卷
山芋明太子铁板烧
枥尾油炸豆腐伴魩仔鱼
鰯鱼伴明太子
铁盒烧广岛生蚝(12)
炭烧牛舌
夹饼红豆雪糕