2022-12-07
2038 浏览
📌 Lockeroom Dining (誉发广场) - 旺角弥敦道558-560号誉发广场8楼🗓(7/12) 星期三 ⏰ 下午7点左右 💈特式:最近世界杯热潮席卷各地,无论你支持那一个国家队,都会离不开大家热爱足球嘅心,同埋值得尊敬嘅𠮶份体育精神,所以我今日就同大家揾左间足球主题嘅餐厅,大家一齐融入世界杯嘅氛围之中啦,ole ole ole ole......🥩🍔🌭🌮🥗🥯🥘🍲🍝🍣🥟🍤🍱食物:今日系晚市时间去帮衬,见到menu都有好多款dinner set可供选择,由最平$168去到$328都有,当中包埋沙律/餐汤/餐包/餐饮,任君选择,等我同大家讲下足球味道先。沙律/餐汤/餐包 - 沙律好新鲜,配料每日都会唔同,今次就有沙律菜/青苹果/西芹/合桃,配埋提供嘅意大利黑醋,感觉好fresh。餐汤都系会每日唔同,今日就系甘笋浓汤,好香滑,亦有浓郁甘笋味。餐包今日就系蒜蓉多士,上枱热辣辣,好香蒜蓉味,沾埋甘笋汤好夹,仲好味。烧谷饲牛肋排配蜜糖烧汁 - 上枱份量都好大碟,牛肋排都几重肉味,肉质亦都做得好淋,就连骨边个d筋膜位都好容易咬得开,配菜就有咸蛋黄炸薯角,炸薯角上枱时仲热到辣嘴,咸蛋
🗓(7/12) 星期三 ⏰ 下午7点左右
🥩🍔🌭🌮🥗🥯🥘🍲🍝🍣🥟🍤🍱
烧谷饲牛肋排配蜜糖烧汁 - 上枱份量都好大碟,牛肋排都几重肉味,肉质亦都做得好淋,就连骨边个d筋膜位都好容易咬得开,配菜就有咸蛋黄炸薯角,炸薯角上枱时仲热到辣嘴,咸蛋黄味好重好香,入口仲会食到一粒粒咸蛋碎,个蜜糖烧汁亦都做得好好,蜜糖同烧汁两个味道都食得出,唔会比某一方抢晒d味。
香煎三文鱼柳配烧蚝忌廉汁 - 三文鱼柳好厚身,亦煎得好香,d皮煎到脆卜卜,三文鱼味好浓好浓,虽然佢已经有配左一个好浓郁嘅蚝酱,但配埋一齐都无掩盖到个阵三文鱼味,另外配菜仲就有一个黑松露薯蓉,黑松露好多味道亦好浓,而且个薯蓉唔会好淋,仲会咬到好多薯仔颗粒。
佢地餐厅有自己Home Made嘅甜品,跟餐加仲有7折优惠,咁就梗系要试下啦。
即制梳乎厘班戟 - 呢个梳乎厘即叫即做,上枱热辣辣香喷喷,食落好fluffy,好似食紧云朵咁,蛋味亦好香,好好食。
☕️🍵🥤🧋🍺🍷🥃🍹🧉🍾🍶🥛
饮品 - Dinner set包左一杯咖啡或茶,如果跟餐转餐牌上其他无酒精饮品亦会有半价优惠,另外如果跟餐加$50就可以转一杯红酒或白酒,大家可因应自己嘅喜好选择。
🍽环境:餐厅布置好友足球气氛,尤其系而家正正是世界杯期间,个气氛特别浓厚,餐厅内每一个位置布置得好有特式同好靓,除左挂满好多波衫外,就连地面都舖满草地,餐具亦都同足球主题有关联,睇得出餐厅嘅用心之处,我成餐饭都有不停张望去欣赏佢哋餐厅嘅布置,搞到我好忙。
🤵🏻🤵🏻♀️🤵🏻♂️服务:员工服务态度非常好,亦都睇得出佢地都好钟意足球,见到佢地同客人都有好多互动,令到成个餐厅气氛都好融洽。
💰💸价钱:今日叫左两个dinner sets,另外再加左份甜品,埋单就大约$500左右,因应返佢个set dinner都包左好多食物,质素亦都好好,加上优美嘅用餐环境同极之方便嘅地利位置,我觉得价钱都好合理。
🐲💬总结:香港以足球做主题嘅餐厅并唔多,反而西方国家会比较多,但佢地多数都系类似酒吧形式,会比较嘈吵,好似今次呢间真系可以舒舒服服坐低食野嘅西餐厅就少之又少,所以我建议大家都可以支持下。
推荐指数:❤️❤️❤️❤️❤️