2022-05-25
今日去左大角嘴探朋友,探到咁上下時間,朋友話要盡地主之誼帶我係大角嘴覓食,仲話要請我食🙈🙈🙈-朋友帶左我黎呢間賦湯稻火,見到入面竟然滿哂座,好彩問一問店員話仲有2張2人枱,當然要即刻入去啦😉一入門口就聞到好香嘅湯底,個肚都即刻打鼓🤣🤣-由於我地兩個都係選擇困難症嘅人,所以店員推介我地可以試下二人餐,乜都有啲👍👍-今次就揀左個五式海鮮拼盤餐😉-1.賦湯稻火清湯底呢個清湯一開食落去平平無奇,但將啲食材淥下淥下之後,個湯底變得出奇地鮮甜,完全係想當湯咁飲🤣🤣細問店員之下,原來呢個清湯底都係佢地招牌之一,加左特別材料,用黎配海鮮最適合不過-2.五式海鮮拼盤五式拼盤有蝦、鮑魚、鯇魚片、魷魚同埋廣島蠔🥳🥳望落都好新鮮呀,鍾意食海鮮嘅我最滿意就係佢每樣海鮮都唔止得一舊,所以我都食得好滿足呀🥰😍特別推介魷魚,唔洗淥好耐,好易咬又好鮮甜👍-3.安格斯肥牛掛架個presentation好靚好chill🤣🤣🤣牛肉望落去雖然有少少肥,但淥完之後又唔覺得肥喎👍🙈食落去牛味好濃郁,食得出係高級嘅牛~-4.台式三寶台式三寶包括牛肚,牛根同埋豬腸。全部都被師傅滷得好入味,特別鍾意牛筋,淥一陣就變得好淋,好軟糯嘅口感👍
今次就揀左個五式海鮮拼盤餐😉
1.賦湯稻火清湯底
2.五式海鮮拼盤
3.安格斯肥牛掛架
4.台式三寶
5.自家製餃子、蝦丸
餃子真係做到皮薄餡多👍入面係豬肉、木耳同埋蝦,略嫌得一隻唔夠喉🙈🙈蝦丸係我朋友至愛,成粒丸都係蝦,又真係幾鮮味🥰
6.田園雜菜盤
呢個雜菜盤有三種菜:皇帝菜、生菜、娃娃菜同埋粟米🌽建議可能食左海鮮先食菜,咁就可以索哂啲精華😍