2023-12-08
今日去咗将军澳海边踩单车睇完之后就同朋友揾咗一间泰国特色小菜食铺面装修得好休闲 好有泰国风味出面仲有几张枱 啱晒带宠物嘅主人 🐕每一碟𩠌嘅摆盘精致 带嚟超越价位嘅视觉享受📸✨ 软壳蟹蟹肉炒饭套餐 $133哩个系一个卖相十分好既炒饭干爽嘅炒饭,上面搭配住一只炸到金黄色嘅软壳蟹炒饭炒到粒粒均匀,入面有好多蟹肉丝每一啖都食到蟹肉既香味软壳蟹用蛋浆包住然后再炸,外表金黄,咬落去吃十分之松脆🥳✨ 蛋包虎虾炒金边粉套餐 $118呢碟金边粉一上枱就令我哋为之惊讶,因为佢嘅摆盘豪华同埋精致程度都远超我哋嘅想像,甚至有啲去食泰式fine dining嘅感觉当然一道𩠌好睇系唔足够嘅,而我同朋友认为呢碟金边粉都炒得十分之好金边粉嘅湿度啱啱好,唔会炒得太过干或者太湿,同时佢嘅调味都十分之好,唔会话茄汁或者鱼露味过重,令人食多几啖都唔会觉得腻而两只虎虾都系炸到金黄爽脆 ,唔止保住虾肉嘅鲜度,虾头亦都有虾膏,适合钟意食虾头嘅朋友。我自己就认为已经有一段时间冇喺食过咁有水准嘅金边粉🤩✨ 跟餐 青木瓜沙律(小) / 冬阴功汤(小) 二选一两个跟餐嘅小食系各选一,两个都系令人印象深刻。冬阴功汤配料充足,有草菇香茅同埋其
今日去咗将军澳海边踩单车
睇完之后就同朋友揾咗一间泰国特色小菜食
铺面装修得好休闲 好有泰国风味
出面仲有几张枱 啱晒带宠物嘅主人 🐕
每一碟𩠌嘅摆盘精致 带嚟超越价位嘅视觉享受📸
✨ 软壳蟹蟹肉炒饭套餐 $133
哩个系一个卖相十分好既炒饭
干爽嘅炒饭,上面搭配住一只炸到金黄色嘅软壳蟹
炒饭炒到粒粒均匀,入面有好多蟹肉丝
每一啖都食到蟹肉既香味
软壳蟹用蛋浆包住然后再炸,外表金黄,咬落去吃十分之松脆🥳
✨ 蛋包虎虾炒金边粉套餐 $118
✨ 跟餐 青木瓜沙律(小) / 冬阴功汤(小) 二选一
两个跟餐嘅小食系各选一,两个都系令人印象深刻。冬阴功汤配料充足,有草菇香茅同埋其他配料,饮落去嘅感觉十分地道,而且汤入面有香茅都好啱我嘅口味,系一个好开胃醒神嘅汤。至于青木瓜沙律感觉清新,特制嘅酱汁盖过咗本身嘅草青味,令我同朋友都好钟意个沙律,作为饭前嘅小食一流🥰
食泰国嘢又点少得春卷同埋芒果糯米饭。春卷个人嚟讲觉得几抵食,配搭甜酸酱又系一个唔错嘅小食。至于芒果糯米饭,我觉得简单芒果好重要,舖头拣嘅芒果唔止清甜多汁,仲要唔太重酸味,而且一啲筋都冇,食落去口感俐落,味道清新。而黑白糯米饭粒粒分明,配搭住特制嘅椰汁,令我同朋友都食唔停口,好有以前去泰国食甜品嘅感觉😚
✨ 跟餐特饮 青柠梳打$15 & 椰汁冰 $15
对于今日咁好太阳,又做完运动嘅我哋,两杯清凉消暑嘅冻饮就最适合。青柠梳打气泡十足,而且用上真青柠汁,感觉天然消暑解渴。至于椰汁冰椰子味十分重,可见店家落足椰奶,钟意泰式甜饮既朋友唔可以错过🫶🏻
🍴 泰Grill (天晋汇一期)
📍 将军澳唐俊街12号天晋汇一期地下G06号舖
📞 98491803
#thaigrill
#将军澳美食#将军澳好去处#hkig#香港美食
#香港打卡#香港餐厅#好好吃 #泰grill #thaigrill
#thaigrillhk #中环泰国菜 #将军澳泰国菜
#hk #hkig #hkfoodblogger #hktravel
#foodie #food #foodpic #foodphoto
#yum #yummy #delicious #tasty
#相机食先 #手机食先 #hkfood #美食#ighk