2021-06-29
麻辣娘子喺将军澳区开咗都一段时间,都未有机会去试,所以决定今日放工之后同朋友一试究竟。而家多咗好多食川菜嘅餐厅,主要都系酸菜鱼比较出名,所以我哋都决定试下呢度嘅招牌菜酸菜鱼,我哋两个女仔食咁当然系叫咗细份啦,但点知一端上枱嘅时候,我都比个份量吓亲,因为真系超多超多超多鱼,由于餐牌上冇写酸菜鱼入边有咩配料,所以唔知道原来入边都有好多配菜,包括莴笋、豆卜、芽菜同埋超多宽粉。每一样配菜都非常出色,鱼肉超少骨,分量超多,宽粉非常烟韧好饱肚!我哋另外嗌多咗个小菜系娘子小炒皇,超够镬气,超好食,入边有虾干、腰果、韭菜花、鱿鱼须、虾球同埋猪肉,呢个菜式真系超级推介,相信我下一次嚟到一定会再encore !至于钟意食蒜泥嘅朋友记住都要试吓呢度嘅蒜泥白肉,因为餐厅将蒜蓉磨到超幼细好creamy ,而且白肉分量亦非常之多,辣油都唔算太辣,以我一个唔太食辣嘅女仔嚟讲都应付得到。餐厅同隔离阿里山茶饮系同一间铺头,所以餐厅菜单都可以拣埋阿里山嘅饮品,我哋分别拣咗芝士奶盖炭烧乌龙奶茶同埋芝士奶盖黑糖珍珠鲜奶,只能说两杯都非常出色,芝士奶盖非常之口,而且非常浓郁,黑糖珍珠非常入味,而且非常烟韧,系一个非常好嘅配搭,
餐厅同隔离阿里山茶饮系同一间铺头,所以餐厅菜单都可以拣埋阿里山嘅饮品,我哋分别拣咗芝士奶盖炭烧乌龙奶茶同埋芝士奶盖黑糖珍珠鲜奶,只能说两杯都非常出色,芝士奶盖非常之口,而且非常浓郁,黑糖珍珠非常入味,而且非常烟韧,系一个非常好嘅配搭,两杯都值得一试!
麻辣梁子系川菜来讲都非常之唔错相信下次我会带其他朋友嚟试吓!