2019-07-05
大茶饭 (将军澳).作为将军澳居民,成日都外出揾食,将军澳中心自从大装修后多左好多食肆(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎) 而大茶饭就系其一,今日心思思都想食台湾野,所以就去试! ⚜️菜粒蛋白虾仁🍤炒饭⚜️$78.味道清清地,少少咸香,饭炒得干身,配埋较浓味嘅四季豆(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)好食!.⚜️大茶饭炒河⚜️$68.店铺招牌之一,系选用幼身河粉,配上金钱肚,五香牛𦟌等,同一般港式炒河配料不同,别有一番风味(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎).⚜️塔香蛤蜊⚜️$108.味道浓郁,配料有各色椒,西芹等作配料,炒得好香,再用热炉上枱,保持温度!⚜️卤水拼盘⚜️$62.卤水拼盘有猪耳,金钱肚,大肠,鸡翼及萝卜,种类同份量都多! 猪耳炆得好软,充满胶质,唔系爽脆质地,就要视乎大家喜欢淋嘅定系爽脆!.⚜️干扁四季豆⚜️$58.呢个干扁四季豆十分之出色,炒得好香,配饭一流!.⚜️当花雕遇上鸡⚜️$88.同出面一般嘅花雕醉鸡唔同,鸡件酸味偏重,问咗店员之后原来系落咗甘草,酒味唔浓郁!如果好酸嘅朋友仔可以试吓!.⚜️红豆紫米糖水加芋圆⚜️$38.呢度令我最惊喜嘅竟然有芋圆食!(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)我系一个极度喜欢食烟韧野嘅人,个人觉得个糖水非常之美味呀!下次行过可以买个外卖返屋
⚜️大茶饭炒河⚜️$68
⚜️塔香蛤蜊⚜️$108
⚜️卤水拼盘⚜️$62
⚜️干扁四季豆⚜️$58
呢个干扁四季豆十分之出色,炒得好香,配饭一流!
⚜️当花雕遇上鸡⚜️$88
如果好酸嘅朋友仔可以试吓!
⚜️红豆紫米糖水加芋圆⚜️$38
下次行过可以买个外卖返屋企食(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)
—————————————————————-
环境:⭐️⭐️⭐️⭐️
味道:⭐️⭐️⭐️⭐️
服务:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
价钱:⭐️⭐️⭐️⭐️
📌大茶饭 (将军澳)
将军澳唐德街9号将军澳中心1楼137B号舖