2021-07-20
放假想行吓激安,近近哋去咗将军澳𠮶边,顺便食个午餐。好耐无食心点(小新叫法🤣),于是就拣咗去「礼记」开餐。小店环境唔错,面积几大,有著新派嘅装修,估计配合返附近嘅年轻住户🏡。餐厅其实同酒楼无乜分别,日间做饮茶,夜晚做小菜晚饭🥢。定价我认为都算颇为进取,星期六日点心价钱如下:小点$26、中点$35、大点$40、特点$44、顶点$49以及超点$59。未食点心前,先叹返啖茶🍵,我哋要咗普洱(茶位每人$13),味道几清香,仲意外地带点荔枝味。值得一提嘅系茶杯花纹好靓,细细只似饮紧功夫茶。鲜虾米网春卷(顶),呢个系进化版嘅炸两,滑溜嘅肠粉皮包住米网虾春卷。🥠米网皮好酥脆,而内里就有虾胶同翠玉瓜粒,整体唔错。黑金流沙包(大),流沙包造型精美,店员提醒小心流沙馅烫热,佢果然冇讲错,因为入面真系非常流心,蛋黄味浓🍳。红菜头松露野菌饺(特),加入红菜头整成嘅水晶饺皮又靓又好食,口感烟韧,🍄而野菌馅本身就好香菇味,颇惹味的。礼记黑金虾饺皇(超),虾饺皇3+1,中间𠮶粒都食得㗎。虾饺用上原只爽弹鲜虾🦐,正,但我就略嫌饺皮偏厚。香茜咸水角(大),咸水角外皮绿绿的,有啲似啤梨,因为系采用咗芫荽🌿,但唔使担心会太
餐厅其实同 酒楼无乜分别,日间做饮茶,夜晚做小菜晚饭🥢。定价我认为都算颇为进取,星期六日点心价钱如下:小点$26、中点$35、大点$40、特点$44、顶点$49以及超点$59。
香茜咸水角(大),咸水角外皮绿绿的,有啲似啤梨,因为系采用咗芫荽🌿,但唔使担心会太重口味,OK的。
总括嚟讲,点心大大粒,即使只系食咗五款都饱哂👍。我唔熟呢区,但相信佢做新派中菜点心,应该都会吸引到一家大细嚟帮衬。